Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Βολές" κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την ποινική δίωξη Πάσχα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βολές" κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την ποινική δίωξη Πάσχα

Αντιμέτωπος με κακουργηματική ποινική δίωξη που αφορά υπόθεση απιστίας είναι τραπεζικό στέλεχος που υπηρετεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και ελέγχεται ποινικά για δάνεια που φέρεται να έλαβε το 2007, με την κυβέρνηση να απευθύνει ερωτήματα προς τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και να ζητά εξηγήσεις μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποινική δίωξη κατά του επιθεωρητή της ΤτΕ Γιώργου Πάσχα φέρεται να άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας, όπως αναφερόταν σε χθεσινό δημοσίευμα της "ΕΦ.ΣΥΝ.".

Το ποσό των δανείων αγγίζει τις 800.000 ευρώ και φέρεται να μην εξυπηρετείται, ενώ ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διενεργεί έρευνα για την υπόθεση της δανειοδότησης που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, προκάλεσε ζημία στην τράπεζα σε ποσό τουλάχιστον όσο είναι το σύνολο των τριών δανείων που έλαβε το στέλεχός της.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Τα αδικήματα αφορούν τόσο το -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- στέλεχος της τράπεζας που χορήγησε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Εμπλοκή ανακριτή Διαφθοράς

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία όλους τους εμπλεκόμενους.

Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η Εθνική Τράπεζα φέρεται να απέστειλε επιστολή στον επιθεωρητή της ΤτΕ και σε άλλα 32 στελέχη, νυν και πρώην, της Εθνικής στις 30 Απριλίου του 2018 ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το σημαντικότερο είναι ότι για τα δάνεια αυτά, που αφορούσαν μετοχοδάνεια, κατ' ουσία κάθε χρόνο ανανεώνονταν οι συμβάσεις και έτσι εμφανίζονταν ενήμερα, χωρίς όμως να έχει πληρωθεί ούτε 1 ευρώ.

Ως εκ τούτου, εγείρεται τεράστιο θέμα νομικό αλλά και ηθικό, πώς ο επιθεωρητής της ΤτΕ, που εποπτεύει τις τράπεζες, έχει απλήρωτο δάνειο στην Εθνική Τράπεζα και ταυτόχρονα την ελέγχει εποπτικά.

Δ. Τζανακόπουλος: Αναμένουμε εξηγήσεις από την ΤτΕ

Στο ζήτημα που προέκυψε παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατά έκανε λόγο για «μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο διοικητής είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το δάνειο του Παύλου Πολάκη, όμως δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αντανακλαστικά για τον κ. Πάσχα», για να συμπληρώσει ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις, τη δημόσια τοποθέτησή του και εγείρει τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ΤτΕ».

Σχολίασε ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται συγκεκριμένα ΜΜΕ την υπόθεση λέγοντας ότι «δεν βλέπω τον ίδιο ζήλο στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης πολύ χαμηλότερης έντασης ηθικών ζητημάτων, όταν αυτά σχετίζονται με ανθρώπους που συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση στον αγώνα της για τη δημοκρατία» και κατέληξε: «Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα οποία και το μιντιακό σύστημα και η δημόσια σφαίρα πρέπει να τα συζητήσουν ανοιχτά».

Απάντηση μέσω ΤτΕ του Γ. Πάσχα

Απάντηση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ Γιώργος Πάσχας. «Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως επιφυλάσσεται να ασκήσει στο ακέραιο τα νόμιμα δικαιώματά του «κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας», επιτέθηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών", η οποία αποκάλυψε πρώτη το θέμα, κάνοντας λόγο για «συκοφαντικό δημοσίευμα». Ωστόσο, δεν σχολίασε κάτι περί της φημολογούμενης άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία.

Επίθεση Πολάκη στον Στουρνάρα

Νωρίτερα χθες είχε προηγηθεί τοποθέτηση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα.

Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι πρόκειται για το «δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα», τονίζοντας ότι ασκήθηκε «κακουργηματική δίωξη για ζημιά άνω των 800.000 ευρώ, που είναι το άθροισμα των δανείων που έλαβε το 'δεξί χέρι' του κ. Στουρνάρα, ο κύριος Πάσχας αν δεν κάνω λάθος».

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη, ο Π. Πολάκης σημείωσε:

«Γεννώνται ορισμένα ερωτήματα: Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να στέλνει αυτόν τον άνθρωπο να εκπροσωπεί την Τράπεζα της Ελλάδας στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων; Δεν ντρέπεται να τον έχει διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών; Δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος εποπτεύει τις τράπεζες. Ελέγχει αν δανειοδοτούν με τους όρους που πρέπει.
Δεν ντρέπεται να τον έχει ακόμη στη θέση του; Δεν ντρέπεται να μην με έχει ακόμη καλέσει, όπως έχω ζητήσει, να παραβρεθώ στο Συμβούλιο της Τράπεζας και να τους πάω εγώ τα στοιχεία για μια σειρά από πρόσωπα αφού δεν τα βρίσκουν; Εγώ τον πήρα τηλέφωνο και του είπα 'ορθώς με έλεγξες, αλλά κάν' το και για τους διπλανούς, κάν' το για αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα'. Εκεί δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα ο κύριος διοικητής».

Και συμπλήρωσε: «Μετά από αυτή την αποκάλυψη της κακουργηματικής δίωξης ότι το 'δεξί χέρι' του Γιάννη Στουρνάρα χρωστάει 800.000, είναι ακόμη στη θέση του ο κ. Πάσχας και, δεύτερον, έχει την ευθιξία ο κ. Στουρνάρας να παραιτηθεί;».

«Το Πάσχα της διαπλοκής, να το πάρουν χαμπάρι, έχει τελειώσει» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε και στην έκταση που είχε πάρει ο έλεγχος για το δικό του δάνειο αναφέροντας: «Ο κ. Στουρνάρας, για να σπιλώσει εμένα, έκανε έλεγχο στο δικό μου δάνειο, το οποίο αποδείχθηκε καθ' όλα νόμιμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL