Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Γ. Δραγασάκης: Δημιουργούμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουμε τα χρηματοδοτικά κενά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: Δημιουργούμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουμε τα χρηματοδοτικά κενά

«Η χώρα μας έχει χρηματοδοτικά κενά και ακριβώς γι’ αυτό, από τότε που αναλάβαμε, προσπαθούμε να δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία στοχευμένα» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνοντας ότι «κορωνίδα αυτού του παράλληλου εναλλακτικού συστήματος, θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα συζητήσουμε, σύντομα, στη Βουλή».

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη δεύτερη ανάγνωση νομοσχεδίου του υπουργείου του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργούνται για να αντιμετωπιστούν την έλλειψη προσφοράς δανείων, παρά τη ζήτηση, που καταγραφόταν και στην εποχή της «επίπλαστης αφθονίας».

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, το ταμείο υποδομών που χρηματοδοτεί μικρά έργα δημόσιων ή ιδιωτικών υποδομών, αλλά και τα ειδικά δάνεια για αγρότες, ώστε να αντιμετωπιστεί το «τεράστιο» πρόβλημα έλλειψης μικροπιστώσεων μετά το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας. Εκτός από δάνεια, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει εργαλεία εγγυήσεων ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες, καθώς και τα εργαλεία των συμμετοχών.

Το σημαντικό αυτό εργαλείο καλύπτει την ανάγκη καινοτόμων επιχειρήσεων για κεφάλαια, όπως η περίπτωση του Restructure Funds, ταμείου που καλύπτει το 50% του κεφαλαίου για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα δάνειά τους και διατηρούν προοπτικές ως προς την ανάπτυξή τους.

Άλλα παραδείγματα αποτελούν το ταμείο που μπορεί να αγοράζει ομόλογα που εκδίδουν μικρές επιχειρήσεις ή το ταμείο «Made In Greece», που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να προωθήσουν ένα προϊόν τους στο εξωτερικό.

Σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, παρατήρησε ότι «παρατηρώ, πολλές φορές, να μιλούν πολύ για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τις αγορές» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται στρατηγική, χρειάζεται θεσμούς και χρειάζεται χρηματοδοτικά εργαλεία». Υπογράμμισε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο «θέτουμε τις βάσεις για να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την πνευματική, διανοητική, βιομηχανική ιδιοκτησία, ως παράγοντα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής».

Αποσύρεται η διάταξη για τους φορολογικούς παραδείσους

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας αποδέχτηκε την απόσυρση διάταξης του νομοσχεδίου για τις off shore εταιρείες που αποκλείονται από διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων. Η διάταξη δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση όσον αφορά τη συμμετοχή σε εν εξελίξει διαγωνισμούς εταιρειών από χώρες που βγήκαν από τη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

Παρατήρησε ότι η λίστα αλλάζει συχνά κι αυτό «δημιουργεί ένα καθεστώς το οποίο οι εταιρείες δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν» και σχολίασε πως «από τη στιγμή που η Ν.Δ. και η ΔΗ.ΣΥ. θεωρούν ότι με τη δεύτερη παράγραφο υπάρχει κάτι φωτογραφικό, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να το απαλείψουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL