Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ, που αποτελεί προαπαιτούμενο, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου, που προβλέπει διαχωρισμό των τομέων εμπορίας και υποδομών, με τις τελευταίες να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο στο πλαίσιο της σχετικής προσέγγισης της κυβέρνησης για τα εθνικά δίκτυα της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Δ. Τζώρτζη, στις 8 Απριλίου αναμένεται να δημοσιευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη ξεχωριστών συμβούλων για τα χρηματοοικονομικά και για τον διαχωρισμό σε δύο εταιρείες, τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, για τις οποίες εταιρεία συμβούλων θα αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών business plans. Όπως φαίνεται, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των διαχωρισμού, ενώ θα προχωρούν παράλληλα και οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση.

Σημειώνεται ότι, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο εταιρικός μετασχηματισμός της (σημερινής) ΔΕΠΑ Α.Ε. περιλαμβάνει μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών, εντός τριών μηνών από την ισχύ του, που μεταβιβάζεται σε νέα εταιρεία, τη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. Με την ολοκλήρωση της διάσπασης, η εταιρεία που “απομένει” μετονομάζεται σε ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού και κυρίως από Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Σχετικά με τα χρέη της εταιρείας λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ (ξεπερνούν τα 125 εκατ. ευρώ) και το κατά πόσο θα “βαρύνουν” τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα προκύψει από τον διαχωρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εγγραφούν στον ισολογισμό της νέας εταιρείας ως επισφάλειες. Πάντως, αναμένεται πριν το Πάσχα και η προσφυγή της ΔΕΠΑ στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιβληθεί αναγκαστική διαχείριση στα ELFE, ενώ αν υπάρξουν εφέσεις κ.λπ., η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να καταλήξει πριν το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL