Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Οι "αγορές" δεν... ακούνε ΔΝΤ και Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "αγορές" δεν... ακούνε ΔΝΤ και Κομισιόν

Φαίνεται πως οι αγορές έχουν προδιαγράψει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν δίνουν σημασία ούτε στη μικρή καθυστέρηση της "δόσης" του 1 δισ. ευρώ, ούτε στην όποια κριτική ασκεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Και αυτό αποτυπώνεται στην καμπύλη δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Το χθεσινό “άνοιγμα” για τη νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου στην επίσημη διαπραγμάτευση... βρήκε την απόδοση του δεκαετούς στο στο 3,87% (μείωση 1,9% από προχθές), ενώ το πενταετές βρισκόταν στο 2,72% (μείωση 4% από προχθές). Και αυτό παρά την απόφαση αναβολής της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMP και τη σχεδόν ταυτόχρονη έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, εντός της οποίας επισημαίνεται και η ύπαρξη ενδεχόμενων κινδύνων.

Ως φαίνεται, οι αποκαλούμενες "αγορές" δεν δίνουν σημασία στις πρόσκαιρες καθυστερήσεις στη ρύθμιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι οποίες άλλωστε αναμένεται να... επιλυθούν μέχρι το EWG της 25ης Μαρτίου. Άλλωστε, το Ελληνικό Δημόσιο, πέραν της ρύθμισης χρέους και των καλυμμένων χρηματοδοτικών της αναγκών, έχει αντλήσει ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 71% των χρημάτων που σχεδίαζε να καλύψει ετησίως από τις αγορές.

Άλλωστε, το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία κατέδειξαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο προχθεσινό Eurogroup, αλλά και η χθεσινή Έκθεση του ΔΝΤ, που είναι η πρώτη μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως της κριτικής που ασκεί η έκθεση του ΔΝΤ σε διάφορους τομείς, κυρίως επί πολιτικών αποφάσεων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν επηρεάζουν τις αγορές, σημειώνει ωστόσο την πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, γεγονός που συμπιέζει την καμπύλη επιτοκίων προς τα κάτω.

Συν τοις άλλοις θεωρεί θετική την εξάλειψη των χρόνιων ελλειμμάτων, τη βελτίωση της εξωτερικής θέσης της Ελλάδας, τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων.

Διαθέσιμα για μια τετραετία

Όπως φαίνεται και στην έκθεση του ΔΝΤ, τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. Ευρώ (16% του ΑΕΠ, 101% των 2019 πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους) από το τέλος του 2018.

Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όταν οι ίδιες εξήλθαν προγραμμάτων και παρέχει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων εκδόσεων της αγοράς. Είναι σαφές ότι, στο πλαίσιο της γραμμής βάσης, το αποθεματικό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της μέχρι τα τέλη του 2022 χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση της αγοράς, σε περίπτωση που χρειαζόταν! Ουσιαστικά, το "μαξιλάρι" είναι αρκετό για τουλάχιστον μια τετραετία ακόμη και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί η οποιαδήποτε έξοδος στις αγορές!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL