Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η γεωθερμία στον ενεργειακό χάρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γεωθερμία στον ενεργειακό χάρτη

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί γεωθερμικά πεδία σε περίπου τριάντα περιοχές πανελλαδικά, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεσες χρήσεις με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να καλύψουν σειρά ενεργειακών αναγκών, όπως θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, θέρμανση και ψύξη κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων, αφαλάτωση νερού, λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων κ.ά.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, ιδιαίτερο “κεφάλαιο” αφορά την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Βασική αλλαγή αποτελεί η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, καθώς καταργείται η διάκριση σε χαμηλής και υψηλής θερμοκρασίας και σε βεβαιωμένα και πιθανά και πλέον διακρίνονται ως τοπικού (θερμοκρασία προϊόντος 30-90οC) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία άνω των 90οC), ενώ αυξάνεται η ελάχιστη θερμοκρασία καθορισμού γεωθερμικού δυναμικού στους 30οC (από 25οC), παρέχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης αγροτικών γεωτρήσεων για άρδευση. Για πρώτη φορά ορίζεται η Περιοχή Γεωθερμικού Ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ) ως ο ευρύτερος χώρος μέσα στον οποίο υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας γεωθερμικού δυναμικού έως 90οC.

Η αρμοδιότητα για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού στα πεδία εθνικού ενδιαφέροντος και στις μη χαρακτηρισμένες περιοχές ανήκει στον υπουργό ΠΕΝ, ενώ στα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος και στις ΠΓΘΕ παραμένει στην οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι η έρευνα μπορεί να συνυπάρχει με την εκμετάλλευση, καθώς στην περίπτωση που εντοπιστεί γεωθερμικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της έρευνας επιτρέπεται πιλοτική εκμετάλλευση με την καταβολή σχετικού μισθώματος.

Επίσης, για πρώτη φορά διαχωρίζονται οι έννοιες της “εκμετάλλευσης” και “διαχείρισης” του γεωθερμικού δυναμικού, ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που στην πρώτη περίπτωση αποσκοπούν στην παραγωγική άντληση του προϊόντος και παραπροϊόντων και την ασφαλή διάθεση του υποπροϊόντος και στη δεύτερη περίπτωση ρυθμίζουν την εκμετάλλευση του γεωθερμικού ρευστού από τα υπόγεια θερμικά συστήματα με σκοπό τη βιώσιμη - ορθολογική και ολοκληρωμένη αξιοποίησή του.

Η εκμίσθωση περιοχών στα πεδία εθνικού ενδιαφέροντος γίνεται μετά από διαγωνισμό. Στα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος και στις ΠΓΘΕ η εκμίσθωση γίνεται μετά από διαγωνισμό ή μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εφόσον προηγηθεί αίτηση ενδιαφερομένου, εντός τριάντα ημερών από την ανάρτηση της πρόσκλησης. Οι προσφορές θα αξιολογούνται από επιτροπή με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της νέας, δημόσιας, γεωλογικής αρχής (ΕΑΓΜΕ), η οποία αποκτά κορυφαίο ρόλο στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.

Η διάρκεια της μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας ορίζεται μέχρι πέντε έτη με δικαίωμα παράτασης από το μισθωτή για δύο επιπλέον έτη για τα πεδία εθνικού ενδιαφέροντος και μέχρι τρία έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον ένα έτος για τα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος. Η διάρκεια μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης, ή μόνο εκμετάλλευσης, ορίζεται μέχρι τριάντα έτη με δικαίωμα παράτασης έως είκοσι επιπλέον έτη.

Η αξιοποίηση του δυναμικού αρμοδιότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης θα γίνεται στο πλαίσιο Σχεδίων Ανάπτυξης Γεωθερμικού Δυναμικού, με απώτερο σκοπό την ορθολογική χρήση τους και την προστασία της ανανεωσιμότητας του φυσικού πόρου. Αυτά θα κατατίθενται ανά πενταετία ή και εκτάκτως ανάλογα με τις περιστάσεις, ενώ το πρώτο σχέδιο πρέπει να κατατεθεί εντός πενταετίας από την ψήφιση του νόμου.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα είναι διαφορετική αν υπάρξει εγκατάσταση θερμοκηπίου, ξηραντηρίου, μονάδας αφαλάτωσης, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής κ.λπ.

Ως προς τα μισθώματα, περιγράφεται αναλυτικότερα η υποχρέωση καταβολής ετήσιου αναλογικού μισθώματος βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας από την έναρξη της εκμετάλλευσης, καθώς και ελάχιστου αναλογικού μισθώματος σε ποσοστό 30% της προβλεπόμενης από τη σύμβαση κατανάλωσης, υποχρέωση που ξεκινά δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Για την περίοδο έρευνας δεν οφείλεται μίσθωμα, εκτός αν υπάρξει πιλοτική εκμετάλλευση.

Προβλέπεται δε η βεβαίωση ποσοστών 10% και 5% επί των ετήσιων μισθωμάτων, υπέρ του πρωτοβάθμιου ΟΤΑ στα όρια του οποίου βρίσκεται η γεωθερμική εκμετάλλευση και υπέρ ΕΑΓΜΕ αντίστοιχα.

Γιώργος Σταθάκης: Στο επίκεντρο οι τοπικές κοινωνίες

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στην "Αυγή" της Κυριακής η νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη της γεωθερμίας, πέραν της αξιοποίησης ενός εθνικού κεφαλαίου, θέτει στο επίκεντρό της την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο του τοπικού παραγωγού στον πρωτογενή τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις, τόνισε, απελευθερώνουν τον γεωθερμικό πλούτο στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό και προωθούν την αποκεντρωμένη διαχείριση με τη στήριξη και της νέας δημόσιας γεωλογικής αρχής που δημιουργείται, ενισχύοντας συγχρόνως την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Όμως, κατέληξε, και στα εθνικού ενδιαφέροντος πεδία όχι μόνο αναδεικνύεται η αναπτυξιακή προοπτική, αλλά οικοδομείται και το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες στη βάση των αρχών που έχουν πλέον καθοριστεί για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL