Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Απάντηση στην καταστροφολογία μέσα στη Βουλή / Π. Μοσκοβισί: Άλλοι επέβαλαν τα "μη ρεαλιστικά πλεονάσματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση στην καταστροφολογία μέσα στη Βουλή / Π. Μοσκοβισί: Άλλοι επέβαλαν τα "μη ρεαλιστικά πλεονάσματα"

Μια ηχηρή απάντηση στην καταστροφολογία ήταν η ομιλία στη Βουλή του επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Στις 20 Αυγούστου 2018, μετά από οκτώ χρόνια αυστηρής λιτότητας, «η Ελλάδα πήρε τη φυσική της θέση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ζητώντας «να μην χαθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», ο Π. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «τα πλεονάσματα πράγματι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν», αλλά «στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν». «Το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά. Άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή -διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά- θα πρέπει να μειωθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν» τόνισε ο επίτροπος.

«Ο εκπρόσωπος CDU και CSU, που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών, αν λάμβανε τότε μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς» είπε με νόημα ο Π. Μοσκοβισί «δείχνοντας» τον αλήστου μνήμης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ρόλο που διαδραμάτιζε.

Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, αλλά «η Κομισιόν δεν βλέπει ανησυχητικά στοιχεία», αν και υπάρχουν κάποιες «ανισορροπίες», όπως η ανεργία και κάποια ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα, που είναι τα κόκκινα δάνεια. Ο επίτροπος εκτίμησε ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα εξεταστεί η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό θα δώσει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει σε πορεία μεταρρυθμίσεων ανακτώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημείωσε.

Κ. Χατζηδάκης: Υπερφορολόγηση

«Είναι αλήθεια ότι οι θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός με αυτήν την κυβέρνηση δεν έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα, διότι από τη μια επιμένει στην υπερφορολόγηση που διαλύει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και από την άλλη καθυστερεί ή δυσφημεί μόνη της τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές» τον διέψευσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πολύ προσεκτικά δεν του είπε «να προσέχει τι λέει», όπως είχε κάνει πέρυσι.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου έδωσε έμφαση στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. που σηματοδοτείται από τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ορόσημο για τα Βαλκάνια και προοπτική ειρήνης για όλη την Ευρώπη και κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να παραμείνουν αλληλέγγυες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών υπερασπιζόμενες τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα με γνώμονα τη συνύπαρξη, τη συνανάπτυξη και τη συναντίληψη.

Η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει πίσω της την αντιαναπτυξιακή λιτότητα θεσπίζοντας μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και φοροελαφρύνσεις για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.

«Το αποτέλεσμα της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο να βγει η χώρα από τα Μνημόνια. Η διακυβέρνηση της Αριστεράς δεν ήταν μόνο αποτελεσματική, ήταν και πρωτοπόρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βήματα για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

Δυσαρέσκεια ΚΙΝ.ΑΛΛ. για Αλμούνια

Τη «βαθύτατη δυσαρέσκεια» του ΠΑΣΟΚ για την ανάθεση στον πρ. επίτροπο Οικονομικών Χοακίμ Αλμούνια της αξιολόγησης της πορείας της Ελλάδας εξέφρασε ο Γιάννης Κουτσούκος. «Δεν έχει τη δική μας εμπιστοσύνη» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL