Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ξεκινούν οι συζητήσεις για τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν / Τα θετικά μέτρα και τα κρίσιμα ζητήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν οι συζητήσεις για τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν / Τα θετικά μέτρα και τα κρίσιμα ζητήματα

Την ερχόμενη Τρίτη και μετά το πέρας του αυριανού Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με αφορμή τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά από θετικά μέτρα μέσα στο επόμενο διάστημα, με βασικότερα εξ αυτών την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη νέα ρύθμιση - ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, αλλά και τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από εκεί και πέρα, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να επιστραφούν στη χώρα μας περί τα 750 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας του χρέους και αφορούν κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Το νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας περιέγραψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι θα βρίσκεται κοντά στο «κυπριακό μοντέλο 'Εστία'» με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά το εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου) και όχι την αντικειμενική, κάτι το οποίο θα αφορά πολύ περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Επί της ουσίας, το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου και επιμήκυνσης) και στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή του δανειολήπτη στο νέο μοντέλο προστασίας. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα όρια του υπάρχοντος νόμου.

Όπως αναφέρουν πηγές, ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας, θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι στον βαθμό που το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η ισχύουσα παράταση του Ν. Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση, χωρίς κενά.

Ρυθμίσεις οφειλών έως 120 δόσεις

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν δύο αποφάσεις σε σχέση με τις 120 δόσεις, τόσο αυτή του υπουργείου Εργασίας (με επανυπολογισμό των οφειλών έως 31/12/2016 και ένταξη -χωρίς επανυπολογισμό- και των οφειλών έως 31/12/2017) όσο και εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, με παράλληλη νομοθεσία αναφορικά με το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών.

Η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες. Θα τεθεί μια διαχωριστική γραμμή οφειλών στις 31-12-2016 και για τις προηγούμενες οφειλές θα υπάρξει επανυπολογισμός με «κούρεμα». Στη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν (σε δόσεις) και χρέη εως 31-12-2017, χωρίς επανυπολογισμό. Για την ένταξη στη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, αλλά ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής.

Η ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τι θα γίνει με δώρα και συντάξεις του... παρελθόντος

Το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζεται τις ανεπίσημες εκτιμήσεις περί πιθανού δημοσιονομικού κόστους 10 δισ. ευρώ από τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες, εντός του 2019, αναμένεται να κρίνουν τις διεκδικήσεις καταβολής αναδρομικών για μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας στο Δημόσιο.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για επίπτωση «μια κι έξω», επομένως το οικονομικό επιτελείο δεν συζητά μια μόνιμη... αλλαγή των αποδοχών και στον βαθμό που οι επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ οδηγούν σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενδέχεται να έρθει ένα ακόμη νομοσχέδιο.

Προκειμένου να καλυφθεί ο οποιοσδήποτε δημοσιονομικός κίνδυνος, τα επιτελεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου προσπαθούν να υπολογίσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι όποιες κινήσεις αλλαγής εκτιμάται ότι αφορούν τα προηγούμενα των «ορόσημων» έτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 13ος και 14ος μισθός υπέστησαν δύο περικοπές. Η πρώτη το 2010, όταν περιορίστηκαν σε 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι), και η δεύτερη το 2012, όταν καταργήθηκαν πλήρως. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα δώρα, μετά την πρώτη περικοπή.

Σε σχέση με τις συντάξεις, κρίνονται οι απανωτές περικοπές του 2012 επί των κύριων και επικουρικών, αλλά αποκατάστασή τους δεν προβλέπεται στα προμνημονιακά επίπεδα καθώς μεσολάβησε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, για το οποίο επίσης υπάρχουν προσφυγές

Μέχρι στιγμής, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ζητήσει μέσω της εγκυκλίου εφαρμογής του προϋπολογισμού από υπουργεία και φορείς Γενικής Κυβέρνησης να συγκεντρώσουν τα αιτήματα αποζημιώσεων λόγω δικαστικών αποφάσεων που αφορούν μεμονωμένους δημοσίους υπαλλήλους με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL