Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κατατίθεται ο πρώτος μεταμνημονιακός προυπολογισμός στις 21 Νοεμβρίου / Πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός: Με θετικά μέτρα και χωρίς περικοπή των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατίθεται ο πρώτος μεταμνημονιακός προυπολογισμός στις 21 Νοεμβρίου / Πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός: Με θετικά μέτρα και χωρίς περικοπή των συντάξεων

Χωρίς να περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, αλλά με τη συμπερίληψη θετικών μέτρων που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί ο πρώτος μεταμνημονιακός προυπολογισμός στη Βουλή αύριο Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.

Την ίδια μέρα, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια διπλή έκθεση. Το πρώτο σκέλος αφορά το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Η έκθεση είναι θετική, κατά τις πληροφορίες, όπως φαίνεται και από τα όσα δήλωσαν χθες οι Μοσκοβισί και Σεντένο, ενώ δίνει “πράσινο φως”, όπως ήταν αναμενόμενο, για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις, παράλληλα με την εφαρμογή ενός θετικού πακέτου μέτρων της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στον ελληνικό προϋπολογισμό όπως προαναφέρθηκε.

Η απόφαση μη περικοπής των συντάξεων θεωρείται από αρμόδιες πηγές «οριστική», πλην όμως οι τόνοι κρατιούνται χαμηλοί μέχρι να λάβει την επίσημη έγκριση ο προϋπολογισμός από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ενισχυμένη ανάπτυξη

Την ίδια ώρα, η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν θα αφορά το πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός αυτής περιλαμβάνεται κριτική σε σχέση με τον μη έγκαιρο μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ καταγράφονται και καθυστερήσεις σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις. Λόγω των ανωτέρω, αναμένεται να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην έγκριση των πρώτων 600 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη συμφωνία για το χρέος και αφορούν κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA's και SMP's). Επομένως, η επιστροφή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019 και όχι μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι το οποίο δεν προβληματίζει στο ελάχιστο την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.

Από εκεί και πέρα και σε σχέση με τον προϋπολογισμό, το μεγάλο στοίχημα για το 2019 παραμένει η συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να «στοχεύει» σε ρυθμό ανάπτυξης που σε μέσα επίπεδα θα κυμανθεί κοντά στο 2,5%, από 2,1% που είναι η πρόβλεψη φέτος.

Τα θετικά μέτρα

Αναφορικά με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 θα είναι τα εξής:

* Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση ειδικής έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ, που θα ωφελήσει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστεί μια κλίμακα η οποία θα έχει μειωμένους συντελεστές από 10% έως 30%.

* Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το μέτρο αφορά τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 33% και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

* Η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών. Το μέτρο αφορά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής, με στόχο από το 15% να μειωθεί στο 10%.

* Η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Η αρχή γίνεται από το 2019 και ολοκληρώνεται το 2022.

* Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών, για τους οποίους θα επιδοτούνται στο 100% οι εισφορές τους, όπως θα επιδοτείται και το 50% των εργοδοτικών εισφορών.

* Η αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.

* Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Θα γίνει πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

* Η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προκηρύσσονται θέσεις για 3.000 συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ:

Δεν υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα

Πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε αισιόδοξος πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην περίοδο μετά από το πρόγραμμα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η Αθήνα δεν έλαβε επιστολή από την Κομισιόν για το σχέδιο του προϋπολογισμού, σε αντίθεση με άλλες χώρες για τις οποίες υπήρξαν ενστάσεις. Υπογράμμισε δε ότι οι θεσμοί έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεών της και τις επόμενες χρονιές, ώστε η χώρα να καταστεί success story.

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι θετική η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. «Μην περιμένετε αρνητικές εκπλήξεις» τόνισε αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL