Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Οικονομικό πρόγραμμα Ν.Δ.: / Οικονομικό πρόγραμμα Ν.Δ.: Δημιουργική ασάφεια και γκρίζες ζώνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό πρόγραμμα Ν.Δ.: / Οικονομικό πρόγραμμα Ν.Δ.: Δημιουργική ασάφεια και γκρίζες ζώνες

Τη "δημιουργική ασάφεια" επιστράτευσε στις εξαγγελίες του για την οικονομία ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να εξαγγείλει παρωχημένα εδώ και δεκαετίες "αναπτυξιακά" μέτρα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει περίπου ως κρατικές επιδοτήσεις, όπως είναι οι "υπεραποσβέσεις" τις οποίες ζητάει μετ' επιτάσεως ο ΣΕΒ.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ορρώδησε να αναφερθεί παραπλανητικά σε μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή αντί να αναφέρει σαφώς και ρητώς το νέο ύψος του αφορολόγητου ορίου. Και τούτο επειδή γνωρίζει ότι το αφορολόγητο δεν καθορίζεται πλέον ποσοτικά αλλά έμμεσα, ως γινόμενο της παρεχόμενης έκπτωσης επί τον συντελεστή (για να γίνει κατανοητό το νέο σύστημα, δεν αναφέρεται στη νομοθεσία αφορολόγητο 8.636 ευρώ, αλλά ποσό έκπτωσης 1.900 ευρώ επί συντελεστή 0,22).

Αν λοιπόν "πειράξει" είτε το ποσό της έκπτωσης είτε τον συντελεστή, αυτομάτως "πειράζει" και το αφορολόγητο. Είναι προφανές πως, αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε σκοπό να πειράξει επί το δυσμενέστερον ούτε τον συντελεστή ούτε το ποσό έκπτωσης, θα ανέφερε ρητώς το ποσό του αφορολογήτου, εκείνο δηλαδή που "καίει" τους φορολογούμενους.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ. Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε "αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%", προφανώς "ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση Ν.Δ., όπου συμμετείχε και ο ίδιος ήταν πρόθυμη για επίτευξη ακόμη μεγαλύτερων πλεονασμάτων, στο 4,5% του ΑΕΠ". Λογικό βέβαια, όταν προανήγγειλε εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ωσάν ο Αντώνης Σαμαράς να είχε ορίσει κάποιον τρίτο για υπουργό Διοιοκητικής Μεταρρύθμισης και όχι τον ίδιον.

ΥΠΕΡΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ. Ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να υιοθετήσει ένα αναχρονιστικό αίτημα των βιομηχάνων, εκείνο των υπεραποσβέσεων. Τις δυνατότητες μιας επιχείρησης να διενεργεί αποσβέσεις μεγαλύτερες του κανονικού για να απολαμβάνει χαμηλότερη φορολογία στα κέρδη. Κάτι που συνηθιζόταν προ δεκαετιών και που εγκαταλείφθηκε καθώς στις χώρες της Ε.Ε. θεωρείται κρατική ενίσχυση. Και πάντως πρόκειται για μέτρο το οποίο θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα, άρα θα κληθεί κάποια άλλη κοινωνική ομάδα να τα αναπληρώσει.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΣ. Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν είχε πρόβλημα να εξαγγείλει μέτρα που θα ισχύσουν ούτως ή άλλως. Είπε για παράδειγμα ότι "ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί, ελάχιστες ημέρες προτού γνωστοποιήσει την ακύρωσή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ομοίως έσπευσε να δηλώσει ότι αμέσως μόλις θα εκλεγεί θα καταργήσει τα capital controls.

Το ότι αφενός βαρύνουσα θα πρέπει να είναι η γνώμη ΤτΕ και ΕΚΤ ή ότι αυτό ήδη συζητείται (λίγες ώρες αργότερα η "Frankfurter Allgemeine" δημοσίευσε την πληροφορία περί νέας χαλάρωσης των capital controls άμεσα και ενώ προεξοφλείται άρση τους έως το τέλος του έτους) προφανώς αποτελούν ψιλά γράμματα για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

"Όσον αφορά τη 'φιλοσοφία' της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, υποσχέθηκε ως κίνητρο τη μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων, όταν ζητούμενο για την ανάπτυξη δεν είναι το πώς θα δίνονται μερίσματα από τα κέρδη, αλλά το πώς αυτά θα επανεπενδύονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL