Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Θετική ανταπόκριση στις εξαγγελίες Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική ανταπόκριση στις εξαγγελίες Τσίπρα

Με τον πιο ηχηρό και πάντως εύγλωττο τρόπο εκφράστηκε η θετική ανταπόκριση του κόσμου της οικονομίας και των αγορών στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ, αλλά και γενικότερα στην οικονομική πορεία της χώρας. Στο διεθνές προσκήνιο ο ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το ελληνικό αξιόχρεο. Στη δευτερογενή κεφαλαιαγορά σημειώθηκε "ράλι" των τραπεζικών μετοχών.

Στη χρηματαγορά υποχώρησαν αισθητά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στον δε κόσμο της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας το ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ικανοποιούν αρκετά τα αιτήματα του επιμελητηριακού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Πιο αναλυτικά, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε χθες κατά δύο βαθμίδες, σε Β από CCC+ που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο, την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, "τα μέτρα θα βοηθήσουν στη μείωση της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους και πιθανώς θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστού του ΑΕΠ". Επισημαίνει επίσης πως, παρ' ότι το ελληνικό χρέος είναι αρκετά υψηλό, το 70% περίπου είναι στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με μεγάλες χρονικές διάρκειες ωρίμανσης και χαμηλό μέσο επιτόκιο, όπως επίσης και ότι "το ικανό οικονομικό μαξιλάρι που διατηρεί η κυβέρνηση είναι ένας ακόμα θετικός παράγοντας".

Την ώρα που η R&I αναβάθμιζε την Ελλάδα, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν αισθητή άνοδο των τιμών τους, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους. Το δεκαετές ομόλογο, το οποίο την Παρασκευή είχε κλείσει στο 4,29%, επίπεδο στο οποίο άνοιξε χθες, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί κάτω και από το 4,20% και συγκεκριμένα στο 4,19% μειούμενο κατά 10 μονάδες βάσης ή σε ποσοστό 2,28%. Πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται σαφώς πάνω από τα χαμηλά 12μήνου, που ήταν 3,65%

Ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε αισθητά μετά από επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 7,43%, καθώς οι αγοραστές έδειξαν εμπιστοσύνη λόγω και του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ήταν τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών και το θετικό άνοιγμα της Wall Street, σε συνδυασμό με τη νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για ιταλικά και ελληνικά κρατικά χρεόγραφα για τρίτη ημέρα.

Παράλληλα διαλύθηκε το κλίμα απροσδιοριστίας που είχε προκαλέσει η κατευθυνόμενη φημολογία των προηγούμενων ημερών αναφορικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από του βήματος της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε το επίπεδο των 700 μονάδων, κλείνοντας στις 705,03 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,51%. Μεγάλα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, των οποίων ο δείκτης ανέβηκε στις 662,40 μονάδες αυξηθείς κατά 4,57% και ενώ για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης κέρδιζε πάνω από 5%. Κέρδη αποκόμισαν ακόμη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (+2,59%) μεσαία (+1,14%) και μικρή (+0,28%).

Για ώθηση στην αγορά μιλάει το ΕΒΕΑ

Στο μεταξύ θετικά υποδέχθηκε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ο επιμελητηριακός κόσμος. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι "το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά έγινε από τη Θεσσαλονίκη με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, που, αν συνεχιστούν, θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική αγορά και την οικονομία».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, τόνισε ότι η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς ικανοποιούν αρκετά τα αιτήματα του επιμελητηριακού και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά χρειάζεται και συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL