Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Γαλάζιο" μέτωπο στην επαναφορά της κανονικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιο" μέτωπο στην επαναφορά της κανονικότητας

Μέτωπο σε όλες τις μεταμνημονιακές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της είτε να μειώσει επικοινωνιακά μια σειρά από θετικές αλλαγές που δρομολογούνται μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και θα έχουν το επόμενο διάστημα άμεσο θετικό κοινωνικό αντίκρυσμα είτε να προκαλέσει προσκόμματα στην υλοποίησή τους.

Στη δεύτερη εκδοχή, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει έναν καταγγελτικό λόγο προκειμένου να φτάσει στα "αυτιά" των δανειστών ότι η σημερινή κυβέρνηση χωρίς άμεση και αυστηρή επιτήρηση "άρχισε την -γνωστή- παροχολογία", ξηλώνοντας δηλαδή τη μνημονιακή πραγματικότητα.

Και αυτό αφορά τόσο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ματαιωθούν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1.1.2019 όσο και σε αυτά που δρομολογούνται στον τομέα της εργασίας έως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο όρος "παροχολογία" διατυπώνεται ήδη και από σύμμαχες προς την Πειραιώς δυνάμεις, όπως π.χ. ο ΣΕΒ, με σχετικά ήπιες μέχρι στιγμής διατυπώσεις στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, αλλά σαφείς και ιδιαίτερα αιχμηρές όσον αφορά στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που ξεκίνησε μόλις προχθές.

Εκεί πάντως που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται έτοιμη -στην περίπτωση που επανέλθει στην κυβέρνηση- να δράσει άμεσα είναι το ασφαλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασιστικός: "Θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου", υποστήριξε, χωρίς βέβαια να ερωτηθεί από "Τα Νέα" με τι θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο.

Ιδιωτικοποίηση δια χειρός Κυριάκου

Ας θυμηθούμε τι σημαίνει η "μεταρρύθμιση" (απορρύθμιση, για την ακρίβεια) της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό με κατάργηση του ισχύοντος νόμου και ταυτόχρονη μετάβαση σε ένα εκτεταμένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα όπως αυτό των "τριών πυλώνων":

* Πρώτον, μια κύρια σύνταξη -δημόσια- πολύ χαμηλή, στα επίπεδα επιδόματος πτωχοκομείου.

* Δεύτερον, άλλες δύο παροχές που θα είναι υποχρεωτικού και συμπληρωματικού χαρακτήρα, τις οποίες θα παρέχουν όμως ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες εκτός από τη σημερινή προαιρετική συμμετοχή στον τρίτο πυλώνα θα λειτουργούν και στο πλαίσιο του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα, δηλαδή στην καρδιά του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει επικουρική, δημόσια σύνταξη, όπως σήμερα, αλλά ιδιωτική, ενώ "όσοι θα μπορούν" θα έχουν ένα ακόμα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα.

Τι έλεγε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (27/2/2018):

"Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα, και ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα".

Επίσης έδινε έμφαση σε μια σειρά άλλες παρεμβάσεις, με κυριότερη αυτή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών: "Πέραν των φόρων, και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων στην οποία αναφέρθηκα. Και θα μειωθούν σημαντικά. Ώστε να μην νιώθετε ότι σας κλέβουν με τη χαμηλή ανταποδοτικότητα και τις χαμηλές υπηρεσίες που αγοράζουν οι υπερβολικές εισφορές σας. Και για να υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθεί και η ιδιωτική ασφάλιση στον δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα"...

Το ξεπερασμένο οκτάωρο...

Αν και στο θέμα του κατώτατου μισθού η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να κρατήσει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση, ο αρχηγός του κόμματος, μιλώντας τον περασμένο Μάιο στο Digital Economy Forum 2018, είχε... προχωρήσει πολύ μπροστά απειλώντας με "ξήλωμα" του οκταώρου, αλλά και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ας θυμηθούμε το "όραμα" του αρχηγού για την αγορά εργασίας: «Το κλασικό 'δυτικό' ωράριο '9 με 5' στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ενθάρρυνε την ευελιξία στην αγορά εργασίας και την προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης που μπορούν να ιδωθούν «ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω, πάντα με τρόπο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να οργανώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, αλλά και που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όχι στις συμβάσεις και τις αυξήσεις

Όσα απέφυγε να πεί επισήμως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των συμβάσεων και της επέκτασης σε κλαδικό επίπεδο που ξεκίνησε την προχθές Παρασκευή, τα είπε ο ΣΕΒ μέσω του προέδρου του Θόδωρου Φέσσα:

"Η πρακτική της συστηματικής επέκτασης ΣΣΕ με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς καμία αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας του 51% των συμβαλλομένων μερών που τις συνυπέγραφαν, αν και ο νόμος το προέβλεπε, αποτελεί μέρος των αιτίων της κρίσης και εξηγεί πως όσο ψηλά κι αν ορισθούν οι μισθοί στο σύνολο ενός κλάδου με μια υπουργική απόφαση, αν μια επιχείρηση που βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης -και αυτές είναι ακόμη η πλειονότητα στην Ελλάδα της κρίσης- δεν μπορεί να τους καλύψει, αυτή οδηγείται στο περιθώριο της οικονομικής ζωής", τόνισε ο πρόεδρος των βιομηχάνων.

Η απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και διά του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη ήταν άμεση:

"Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μας καλεί να λειτουργούμε επιλεκτικά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι η επέκταση των κλαδικών είναι νόμος του κράτους μετά από συμφωνία του συνόλου των κοινωνικών εταίρων. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν εννοεί να αποδεχθεί τη συντριβή των απόψεών του. Τι να κάνουμε, η ζωή προχωρά, η κανονικότητα επανέρχεται, η αξιοπρέπεια της εργασίας προστατεύεται, η υγιής επιχειρηματικότητα επιβραβεύεται. Ας το συνηθίσουν όλοι", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL