Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πρόγραμμα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα / Ακόμη 2,5 μήνες για την "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα / Ακόμη 2,5 μήνες για την "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση"

Aνοικτή για τουλάχιστον δυόμισι μήνες ακόμη θα παραμείνει η χρηματοδοτική δράση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», σύμφωνα με πληροφορίες. Επί της ουσίας το συγκεκριμένο παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκό επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η διατήρηση του προγράμματος έως τον Οκτώβριο οφείλεται στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να υπάρχει μία ροή χρηματοδότησης των ΜΜΕ έως ότου ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο πρόκειται να διατεθούν άνω των 900 εκατ. ευρώ για δάνεια και άνω των 100 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων.

Σε σχέση με πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ και προέρχεται κατά 192 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ και κατά 192 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που συμμετέχουν.

Οι όροι

Τα δάνεια που χορηγούνται μέσω της συγκεκριμένης δράσης έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, καθώς μόνο το μέρος της τραπεζικής συμμετοχής σε κάθε δάνειο 50% είναι έντοκο, ενώ το 50% των κεφαλαίων που δίνεται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο. Ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο δανεισμού για κάθε δάνειο διαμορφώνεται στο ήμισυ του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού για κάθε επιχείρηση.

Τα δάνεια

Από εκεί και πέρα τα επενδυτικά δάνεια θα κυμαίνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με διάρκεια 5 έως 12 έτη και με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη, ενώ τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης θα κυμαίνονται από 10.000 έως 300.000 ευρώ σε συνάρτηση με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες.

Δαπάνες

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα. Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί, υπό προϋποθέσεις, και στις δύο κατηγορίες δανείων.

Εξασφαλίσεις

Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια λαμβάνονται ενοχικές ή και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των συνεργαζόμενων τραπεζών. Ειδικά για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις το ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 120% του ποσού του δανείου, όπως αυτό συνομολογείται στη δανειακή σύμβαση, ενώ προσημειώνεται η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία.

Πληροφορίες για υποβολή αιτήματος

Σχετικά με την υποβολή αιτήματος οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Aττικής, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Τράπεζα Kαρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο ΕΤΕΑΝ: 210 7450400, www.etean.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL