Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ο γ.γ. του ESM Κάλιν Ανεφ Γιάνσεν καταρρίπτει τον μύθο: / Ο γ.γ. του ESM Κάλιν Ανεφ Γιάνσεν καταρρίπτει τον μύθο: "Ούτε ένα ευρώ φορολογούμενου δεν πήγε στην Ελλάδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γ.γ. του ESM Κάλιν Ανεφ Γιάνσεν καταρρίπτει τον μύθο: / Ο γ.γ. του ESM Κάλιν Ανεφ Γιάνσεν καταρρίπτει τον μύθο: "Ούτε ένα ευρώ φορολογούμενου δεν πήγε στην Ελλάδα"

Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Αισιοδοξία για τη μετά τα Μνημόνια πορεία της Ελλάδας εκφράζει ο γ.γ. του ESM σε συνέντευξή του σε ολλανδικό ραδιόφωνο, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα έναν μύθο που συντηρούσαν εδώ και χρόνια κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι η Ελλαδα διασώθηκε με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Ο Κάλιν Άνεφ Γιάνσεν, μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματέας του ESM, αναφέρει στην εν λόγω συνέντευξη ότι ήταν ανάμεσα στους λιγοστούς υπαλλήλους που «έστησαν» από το μηδέν τα ταμεία διάσωσης της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, εξηγώντας ότι κλήθηκαν να δημιουργήσουν μέσα σε οκτώ εβδομάδες ένα ταμείο 440 δισ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πλήρωσαν το μερίδιό τους για το κεφάλαιο του ESM, κάτι που συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς, λ.χ. με την Παγκόσμια Τράπεζα, αγοράζοντας, όπως είπε, «ένα είδος ασφάλισης έναντι μιας ενδεχόμενης μέλλουσας κρίσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως προστασία».

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, απαντώτας σε σχετική ερώτηση, ότι «ούτε ένα ευρώ από τους φορολογούμενους δεν πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM».

«Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από Ολλανδούς ή Γερμανούς φορολογούμενους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογουμένων δεν πήγε στην Ελλάδα» απάντησε.

Ο Γιάνσεν παραδέχτηκε επίσης ότι οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν «πολλά» γι' αυτά τα δάνεια. «Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι μετά τη «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά». «Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL