Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι ακραίες θέσεις του ΔΝΤ έβλαψαν τη σχέση μας με τους Έλληνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ   Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, κάνοντας έναν απολογισμό σε σχέση με την ελληνική κρίση υπό...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

 

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, κάνοντας έναν απολογισμό σε σχέση με την ελληνική κρίση υπό τον τίτλο «Διδάγματα από την Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Welt", χαιρετίζοντας παράλληλα την ολοκλήρωση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος και τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο να ξαναπάρει τη θέση που της ανήκει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς τέταρτο πρόγραμμα ή νέες απαιτήσεις.

 

Το ΔΝΤ επέβαλε "σκληρές" μεταρρυθμίσεις

 

Για το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η εμπειρία του βοήθησε, «ωστόσο ορισμένες ιδιαίτερα ακραίες και προσωπικές θέσεις έβλαψαν τη σχέση μας με τους Έλληνες" και οδήγησαν μάλιστα στο να αποφασίσει το Eurogroup ιδιαίτερα σκληρές, κατά τη γνώμη του, μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα τη μείωση των συντάξεων το 2019.

Ο επίτροπος είναι ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά τον τρόπο της λήψης αποφάσεων που αφορούσαν την Ελλάδα εν γένει. Μπορεί, όπως λέει, οι θεσμοί να πρότειναν τα εξειδικευμένα μέτρα, ωστόσο «οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά στο Eurogroup, χωρίς πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο", προσθέτοντας ότι "προσωπικά δεν αισθανόμουν καλά όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμε για το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Από δημοκρατική σκοπιά αυτό ήταν σκανδαλώδες, διότι μόλις λίγοι υπουργοί ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και είχαν συγκεκριμένη εντολή».

 

Οι ευθύνες Ευρώπης και Ελλάδας

 

Ο Γάλλος επίτροπος παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης και της επιχείρησης διάσωσης έγιναν παντού λάθη -τόσο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον-, τα οποία παρέτειναν χωρίς λόγο την κρίση.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2014 εάν η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ' αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές».

Αναφορικά με τις ευθύνες των Ευρωπαίων πολιτικών -από τις οποίες δεν εξαιρεί τον εαυτό του-, ο Π. Μοσκοβισί τους καταλογίζει ότι υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ευρώ αντέδρασαν με διστακτικότητα, ενώ πολλές αποφάσεις ενείχαν πολιτικές σκοπιμότητες. «Στο στρατόπεδο της ευρωπαϊκής Δεξιάς πολλοί ήθελαν να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε εκτοπίσει τη Ν.Δ.». Επίσης, συχνά, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, επικρατούσε το συναίσθημα σε βάρος της πολιτικής σύνεσης. «Είδα, για παράδειγμα, τον τότε υπ. Οικονομικών Σόιμπλε να λέει απροκάλυπτα στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται πια. Και μια φορά έπρεπε να χωρίσω τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Ντάισελμπλουμ και τον Έλληνα ομόλογό του Βαρουφάκη πριν έρθουν πιθανότατα στα χέρια».

 

"Ανακουφισμένο" το Βερολίνο από την έξοδο

 

“Ανακουφισμένη” φαίνεται να είναι η γερμανική κυβέρνηση καθώς πλησιάζει η ώρα της εξόδου της Ελλάδας από τα Μμνημόνια. Ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκ, ο οποίος θεωρείται έμπιστος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU), ανέφερε στην Deutsche Welle ότι "είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταβεί στη μεταμνημονιακή φάση", ενώ ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών (SPD) βουλευτών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής Γιοχάνες Καρς τόνισε: "Όλοι μας ενδιαφερόμαστε να μην ασχοληθούμε ξανά με αυτά τα ζητήματα - ούτε στη Γερμανία και ούτε στην Ευρώπη. Αλλά και οι Έλληνες, που είναι ένας υπερήφανος λαός, έχουν κάθε συμφέρον τα πράγματα να λειτουργούν στη χώρα τους όπως αυτοί τα θέλουν».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο