Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
"Πράσινο φως" από το Βερολίνο. Επεται ο ESM / Θέμα ημερών η εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" από το Βερολίνο. Επεται ο ESM / Θέμα ημερών η εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

“Ανοίγει” ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης επί Μνημονίων, ύψους 15 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα. Χθες, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίασή της ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό όσους είχαν σπεύσει να κάνουν λόγο προ δυόμιση εβδομάδων για “κόλλημα” της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά είχε “καλύψει” το κενό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε από το “πάγωμα” του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που “σήκωσαν” το βάρος του προσφυγικού με ισοδύναμα μέτρα.

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση πλέον δίνει στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, οπότε και θα δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι” για τη χώρα μας ύψους 24,1 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση Σολτς

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς για τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο, όπου εγκρίθηκαν οι αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε ότι «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

Κομισιόν: Νέα μέτρα για το χρέος αν χρειαστεί

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει πως η ελάφρυνση μπορεί να μην είναι αρκετή για να καταστήσει βιώσιμο μακροπρόθεσμα (μεσοπρόθεσμα και μέχρι το 2038 κρίνεται βιώσιμο) το ελληνικό χρέος, σχολιάζοντας ότι θα ληφθούν και νέα στο μέλλον αν χρειαστεί. Χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι «μονίμως απαισιόδοξες» και ότι το Ταμείο χρειάστηκε στο παρελθόν να τις αναθεωρήσει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει την εκτίμησή τους και εμείς ως Ευρωπαίοι χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα και το συμπέρασμά μας είναι ότι η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής» δήλωσε. «Όμως έχουμε επίσης πει ότι θα το ξαναεξετάσουμε το 2032» συμπλήρωσε.

Ρεκόρ τετραετίας για το οικονομικό κλίμα

Ενισχύεται η θετική προοπτική που επικρατεί για την ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνεται σε οικονομικούς δείκτες, όπως αυτός του ΙΟΒΕ, ο οποίος κατέγραψε υψηλό τετραετίας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ο συγκεκριμένος δείκτης επανήλθε σε ανοδική πορεία τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 105,3 (από 102,5) μονάδες, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2014 σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ενώ στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες ο σχετικός δείκτης υποχωρεί. Η γενικότερη δυναμική του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τους βραχυχρόνιους δείκτες σε διάφορους κλάδους όπου οι τάσεις είναι κατά βάση ανοδικές.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις για το μεταμνηνονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του οικονομικού πλαισίου και επιτρέπουν τη βελτίωση των προσδοκιών σε τμήματα της οικονομίας.

Σε ανάπτυξη ο μεταποιητικός τομέας

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας διατήρησε τον ρυθμό ανάπτυξης στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου σύμφωνα με ανακοίνωση της Markit. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να αυξάνονται, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω έντονο γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας και αγοραστικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών εξακολούθησαν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στο μέσο κόστος εισροών, το οποίο ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να μετριάσουν μέσω υψηλότερων τιμών πώλησης.

Συμφωνία για διαχείριση 1,8 δισ. κόκκινων δανείων από την doBank

Την ίδια ώρα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) υπέγραψαν με την doBank S.p.A, ούτως ώστε η δεύτερη να αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, θα πρόκειται για αποκλειστική διαχείριση κοινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφορούν περισσότερες από 300 ελληνικές ΜμΕ. Η doBank διαχειρίζεται και άλλα κόκκινα δάνεια, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα τέλη Μαρτίου 2018 κατά προσέγγιση στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL