Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2038

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ Βιώσιμο μέχρι το 2038 κρίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος το ΔΝΤ σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο εμπεριέχεται στην έκθεση του άρθρου 4 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα....

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Βιώσιμο μέχρι το 2038 κρίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος το ΔΝΤ σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο εμπεριέχεται στην έκθεση του άρθρου 4 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, το Ταμείο προβλέπει ισχυροποιημένη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και φέτος και του χρόνου, στο 2% και 2,4% αντίστοιχα (η μεσοπρόθεσμη περιορίζεται στο 1%). Ως εκ τούτου, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM , το οποίο θεωρεί πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup αποκαθιστούν πλέον την πρόσβαση της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, προειδοποιεί και για κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον, όπως ότι αναμένονται εκλογές την επόμενη χρονιά, αλλά και μεταρρυθμιστική κόπωση.

 

Μέτρα για το χρέος και μετά το 2032

 

Ειδικότερα, μέχρι το 2038 (οπότε και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν το όριο του 20% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, όπως περιγράφεται στην έκθεση του άρθρου 4, την ώρα που επαναλαμβάνει ότι οι παραδοχές που έγιναν από την πλευρά των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξες. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup να παρέμβει ξανά το 2032 αν αυτό απαιτηθεί.

 

Συνεχής η μείωση της ανεργίας

 

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με το "μαξιλάρι" των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι χαμηλού επιτοκίου "ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές της Ελλάδας να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά μεσοπρόθεσμα".

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το Ταμείο προβλέπει συνεχή μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα από το 2016-2023 ως ακολούθως: από το 19,9% φέτος στο 18,1% το 2019, στο 16,3% το 2020, στο 15,2% το 2021, στο 14,4% το 2022 και τελικά στο 14,1% το 2022.

 

Επιμονή για συντάξεις και αφορολόγητο

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ταμείο θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρξει αναστροφή στα μέτρα της περικοπής των συντάξεων αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου, και μάλιστα χωρίς σαφή αναφορά στα αντίμετρα.

 

Αντίθεση σε κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις

 

Επίσης, αναφερόμενοι στο θέμα κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ τάσσονται υπέρ της μη αναστροφής των δύο αυτών μέτρων, ακόμη κι αν ήδη έχουν αποφασιστεί! Οι ίδιοι προτρέπουν στην επανεξέταση της απόφασης αυτής, καθώς θεωρούν πως θα μειώσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας, αποσυνδέοντας παράλληλα τους μισθούς από την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης. Άλλωστε, εκτιμούν πως η διατήρηση των δύο παραπάνω μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και θα διατηρήσει τη δυναμική της ανάκαμψης στην εργασία. Σε σχέση με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, υιοθετεί τη λογική ΣΕΒ αναφέροντας: "Ορισμένοι κοινωνικοί εταίροι φοβούνται ότι η αύξηση θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στο πλήρες φάσμα των αμοιβών απειλώντας την ανταγωνιστικότητα".

 

Γ. Στουρνάρας: Οι αγορές θα είναι σκληρές όταν μείνουμε μόνοι

 

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Financial Times" δήλωσε ότι «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου. Όπως ανέφερε, «μόλις βρεθούμε μόνοι μας, οι αγορές θα έχουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου» και συμπλήρωσε: «(Oι επενδυτές) θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν αισθανθούν πως υπαναχωρούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

 

 

ΤΡΙΣΕΛΙΔΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σκληρή απάντηση για τις άστοχες προβλέψεις του Ταμείου

Καλοσωρίζει την αλλαγή στάσης, δεν δέχεται την αντίθεση του ΔΝΤ σε κατώτατο μισθό και  συλλογικές συμβάσεις και την εμμονή στα μέτρα 2019-2020 και μάλιστα χωρίς αντίμετρα

 

Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Ψαλιδόπουλος εκφράζει την αντίθεση της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέσεις του ΔΝΤ. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια σταθερά απαισιόδοξη στάση του Ταμείου και ζητά να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά δεδομένα για τις εκτιμήσεις του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αγνοούνται σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης και της οικονομίας - όταν μάλιστα υπήρξαν μεγάλες διαφορές μεταξύ πραγματικότητας και Ταμείου για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Ακόμη, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Ελλάδας στη διατήρηση των μέτρων για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, η αναθεώρησή τους δεν συνιστά αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, δεδομένου ότι είχε συμφωνηθεί εξαρχής ότι η αναστολή τους θα είχε προσωρινό χαρακτήρα και προέβλεπε την αποκατάστασή τους με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρχών αναφέροντας: «Οι αρχές λαμβάνουν γνώση της άποψης του ΔΝΤ σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τους κατώτατους μισθούς, αλλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην άποψη αυτή και παραμένουν πεπεισμένες για την ανάλυση που έχουν παράσχει μέχρι στιγμής".

Παράλληλα, και με σκωπτικό τρόπο, καλωσορίζει την αλλαγή στάσης του Ταμείου περί υιοθέτησης από πλευράς του της εκτίμησης περί επιτεύξιμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% την πενταετία 2018-2022, προσθέτοντας ότι, σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του Ταμείου, υπάρχει διαφορά 2%!

Επίσης, ο κ. Ψαλιδόπουλος δεν δέχεται εκ μέρους των ελληνικών αρχών ότι δεν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα έτη 2019-2022, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών, όπως και για το γεγονός ότι το Ταμείο δείχνει εμμονή στην εφαρμογή των μέτρων 2019-2020, με παράλληλη αμφισβήτηση των αντίμετρων.

Πάντως, επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές "χαιρετίζουν το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα". Ωστόσο, κάνει σαφές ότι "οι υποθέσεις που χρησιμοποιούνται παραμένουν υπερβολικά απαισιόδοξες όσον αφορά την ονομαστική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πορεία και το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους από την αγορά" και εξηγεί ότι, σε σύγκριση με τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από όλα τα άλλα θεσμικά όργανα, το βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι σύμφωνο με το αρνητικό σενάριο της Ε.Ε. και της Ελλάδας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο