Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ανάπτυξη 2,2% το 2019 προβλέπει η Moody's
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάπτυξη 2,2% το 2019 προβλέπει η Moody's

Σε θετικό έδαφος κινείται η ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε πλήθος αναφορών διεθνών οίκων, οικονομικών στοιχείων, αλλά και δηλώσεων ξένων θεσμικών παραγόντων.

Ειδικότερα, ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,2% βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, για την ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές προχώρησαν και σε νέα αναβάθμιση της προοπτικής για τις ελληνικές τράπεζες, σε θετικές από σταθερές. Έτσι το "outlook" (προοπτική) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκε, καθώς, μετά τις θετικές εξελίξεις, εκτιμάται ότι το ρίσκο χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ο οίκος βλέπει συνέχιση της ανοδικής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί. Αυτό, προσθέτουν οι έμπειροι αναλυτές, θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η περαιτέρω αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών (τουρισμός).

«Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων», δήλωσε ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου.

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές

Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το στάτους της ως μια «κανονική» χώρα, γράφει το Bloomberg. Αν η κυβέρνηση μπορέσει να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμά της για έξοδο στις αγορές το 2019 και επαναλαμβάνει την άσκηση αυτή σε ετήσια βάση, τότε το σχέδιο θα έχει λειτουργήσει, ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα. Έχοντας χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία, η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης προσπαθεί τώρα να σταθεί στα πόδια της. Για το 2019, οι ωριμάνσεις χρέους ανέρχονται σε περίπου 10-11 δισ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο έτη το ποσό μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.

Στήριξη Μοσκοβισί στην ελληνική προσπάθεια

Εν τω μεταξύ, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο τεύχος του εβδομαδιαίου αυστριακού περιοδικού "Profil".

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα, η οποία έχει και πάλι την ελευθερία να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της, ότι τώρα υπάρχει πάλι ανάπτυξη, ότι η ανεργία μειώνεται (παρ' όλο που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή), ενώ παρατηρεί πως οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχε ήδη πριν από την έναρξη του προγράμματος το 2010.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει πως οι Έλληνες διαπραγματεύτηκαν πάντα σκληρά για τις θέσεις τους και γι' αυτό, την 21η Ιουνίου, όταν τελικά συμφωνήθηκε το τέλος του προγράμματος βοήθειας, οι Έλληνες πολιτικοί αποκόμισαν ευρύτατες παραχωρήσεις υπέρ της χώρας τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL