Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Τι δείχνει το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων / Γ. Δραγασάκης: Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι δείχνει το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων / Γ. Δραγασάκης: Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Στις ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες καταγράφονται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του γεγονότος, κάνοντας λόγο για κάτι "σημαντικό. Διότι συμβαίνει έπειτα από χρόνια ύφεσης. Και διότι η ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων".

Όπως αναφέρεται στο δελτίο και σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η πρόβλεψη για μικρή άνοδο (0,5% σε όγκο από 0,1% το 2017) το 2018 φαίνεται εφικτή, χάρη κυρίως:

- Στην ετήσια μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 112.000 στο α' τρίμηνο.

- Στην ετήσια διόγκωση του λιανικού εμπορίου κατά 0,8% το α' τετράμηνο.

- Στη για πρώτη φορά από το 2009 αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό κατά 0,8% το α' τρίμηνο.

- Στην ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος (4,5%) και την αντίστοιχη βελτίωση των καταναλωτικών προσδοκιών (27,5%) στο α' εξάμηνο του έτους ενόψει της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια

Μείωση χρέους κατά 55%

Σε άλλο σημείο του δελτίου αναφέρεται πως το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060, ως αποτέλεσμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους του Ιουνίου 2018. Αθροιστικά, η μείωση του χρέους (ως προς το ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2017, φθάνει τις 55 εκατοστιαίες μονάδες. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2032, έναντι 134% του ΑΕΠ που ήταν πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Παράλληλα, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B3, θετικό) στηρίζεται από την ουσιαστική ελάφρυνση χρέους που έδωσαν στη χώρα οι πιστωτές της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, αναφέρει σε ετήσια έκθεσή της η Moody's. Όπως επισημαίνει, το πακέτο ελάφρυνσης χρέους διασφαλίζει πως οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας θα είναι πολύ διαχειρίσιμες τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ντράγκι: Δεν θα συμμετάσχει στο QE η Ελλάδα

Ταυτοχρόνως ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε στη θέση του για τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, καθώς θα παύσει η κατ' εξαίρεση αποδοχή τους (waiver), κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι δεν θα ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, κάτι το οποίο άλλωστε δεν θεωρείται απαραίτητο. Ο ίδιος πάντως καλωσόρισε «την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή».

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέφερε ότι το όριο που είχε τεθεί για αγορές έως 30 δισ. ευρώ τον μήνα θα διατηρηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους, οπότε και θα τερματιστεί το πρόγραμμα, το όριο θα περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ τον μήνα.

Νέα μείωση ELA κατά 1,9 δισ.

Μειώνεται περαιτέρω, κατά 1,9 δισ. ευρώ, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Η μείωση του ορίου, σύμφωνα με την TτE, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL