Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ευρύτατα διαχέονται στην οικονομία τα οφέλη από την τουριστική έκρηξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρύτατα διαχέονται στην οικονομία τα οφέλη από την τουριστική έκρηξη

Σε ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων της εθνικής μας οικονομίας από τον τζίρο στην εστίαση ώς τον αριθμό εισιτηρίων που κόβουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και από τη ζήτηση εργατικών χεριών στα θέρετρα, μέχρι την κίνηση στα αεροδρόμια, διαχέονται τα οφέλη των απανωτών ρεκόρ που σπάει φέτος ο ελληνικός τουρισμός.

Όλα τα στοιχεία κρατικών και επιχειρηματικών φορέων που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό (Ελληνική Στατιστική Αρχή, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Fraport, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, Τράπεζα της Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Εργάνη) πιστοποιούν του λόγου το ασφαλές, καθώς δείχνουν εντυπωσιακή ταχύτητα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού το 2018.

Σημειώνεται ότι στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους επαγγελματίες όλων των παραγωγικών κλάδων από την εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού αναφέρθηκε και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με την ομιλία της στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Από στοιχεία που συνέλεξε από τους εν λόγω φορείς το αρμόδιο υπουργείο προκύπτουν τα εξής:

* Διψήφια αύξηση (12,4%) κατέγραψε στο α' τρίμηνο η διεθνής τουριστική κίνηση υπερβαίνοντας το 1,8 εκατ. επισκέπτες, κάτι που όχι μόνο αποτελεί ρεκόρ, αλλά δείχνει ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε αξιόλογη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό και τη χειμερινή περίοδο.

* Επίσης διψήφιου ποσοστού (13,2%) ήταν σε ετήσια βάση η αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων το α' τρίμηνο, καθώς ανήλθαν σε 554 εκατ. ευρώ.

* Αισθητή άνοδο 8,7% σημείωσε στο α' τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα η κίνηση στην Αττική, η οποία παρέμεινε ο κορυφαίος ελληνικός προορισμός με περισσότερους από 751.000 ξένους επισκέπτες.

Η διάχυση του οφέλους είναι γεωγραφικώς καθολική, καθώς για πρώτη φορά όλες οι περιοχές της Ελλάδας έχουν επωφεληθεί από την άνοδο του τουρισμού. Οι προορισμοί της Δυτικής Ελλάδας κατέγραψαν το α' τρίμηνο του 2018 αύξηση εισπράξεων 147,4%, της Αν. Μακεδονίας - Θράκης αύξηση 91%, της Δυτικής Μακεδονίας 71,6%, της Ηπείρου 58,6%, της Θεσσαλίας 47% και του Βόρειου Αιγαίου 41%. Ταυτόχρονα, ευδιάκριτη αύξηση εισπράξεων κατέγραψαν και οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, όπως το Νότιο Αιγαίο (+17,2%) η Κρήτη (+15%) και η Στερεά Ελλάδα (12,6%).

Εκρηκτικά αυξημένη η κίνηση στα αεροδρόμια

Εντυπωσιακή άνοδο 20,4% καταγράφουν στο πεντάμηνο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με πέρσι, ξεπερνώντας τα 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Μεγάλη άνοδος σε ποσοστό 16,8% σημειώθηκε και στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου στη διεθνή επιβατική κίνηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport.

Αύξηση 15,7% κατέγραψε η διεθνής επιβατική κίνηση και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το α' εξάμηνο σε σχέση με πέρσι.

Επιπλέον 1,2 εκατ. επιπλέον ξένοι επισκέπτες (συνολικά πάνω από 10 εκατ. επισκέπτες) υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν την Ελλάδα το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου σε σχέση με πέρσι, με απευθείας συνδέσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού σε 19 ελληνικούς περιφερειακούς προορισμούς.

Πάνω από 30% περισσότερα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Εκρηκτική άνοδο 31,4% κατέγραψαν οι εισπράξεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και κατά 22,2% των συνολικών επισκεπτών.

Υπερδεκαπλάσια άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατέγραψε ο τζίρος στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης στο α' τρίμηνο (αύξηση 10,9% έναντι αύξησης 0,9%).

Αύξηση εσόδων άνω του 12% κατέγραψαν τα ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας το πρώτο πεντάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, εξ αιτίας του μεγάλου τουριστικού ρεύματος τη φετινή χρονιά. Ειδικά, τον μήνα Μάιο σημειώθηκε εντυπωσιακή άνοδος 15,7%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017.

Ανοδικά κατά 2,4% κινήθηκαν τα νούμερα των πληροτήτων στα ξενοδοχεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 70,4%. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά του φετινού Μαΐου, όπου οι πληρότητες ξεπέρασαν το 85%, στοιχείο που προδιαγράφει και τη θετική συνέχεια για τους επόμενους μήνες, οπότε ενισχύονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλους τους προορισμούς της χώρας. Μεγαλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα "resorts" όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα, όπου η πληρότητα στο 1ο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε σε ποσοστό 13,7%, κινούμενη κατά μέσο όρο στο 63,5%.

Διψήφια αύξηση 10,6% κατέγραψαν τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 και 25,8% στα resorts.

Ακόμη 298.171 επιπλέον θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 λόγω και της εξαιρετικής φετινής πορείας του τουρισμού, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη από το 2001 έως σήμερα.
ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL