Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Γιώργος Σταθάκης: / Μονόδρομος οι ΑΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Μονόδρομος οι ΑΠΕ

Βιώσιμα συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω της αξιοποίησης ΑΠΕ μπορούν να καταστούν τα ελληνικά νησιά, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη Νάξο.

Επανέλαβε τους νέους φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ (32%) και την εξοικονόμηση ενέργειας (32,5%) και στάθηκε στη σημασία του μακροχρόνιου εθνικού, ενεργειακού σχεδιασμού, του εργαλείου με το οποίο θα προσδιοριστούν ο τρόπος, τα μέτρα πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι σε μεταφορές, βιομηχανία, κτήρια, τουρισμό κ.λπ.

Συγχρόνως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί θεσμικές παρεμβάσεις για τις ΑΠΕ: την εισαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ, διαδικασία που ήδη οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις τιμών, την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, την εισαγωγή του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε από το 2019 να ενεργοποιηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι διασυνδέσεις βάσει του μοντέλου - στόχου της Ε.Ε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επιτάχυνση των διασυνδέσεων των νησιών, ενώ για εκείνα που δεν θα διασυνδεθούν περιέγραψε το πλαίσιο των “Έξυπνων νησιών” που προχωράει ικανοποιητικά και το σχέδιο των “Ενεργειακών νησιών”.

Αναφέρθηκε και στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών (θαλάσσιων/χερσαίων) και ειδικότερα στην πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στα ελληνικά νησιά, στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας για την ευστάθεια του συστήματος και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Κατά τον υπουργό, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι μονόδρομος, καθώς “το τοπίο στην αγορά ενέργειας αλλάζει ραγδαία:τίποτα δεν θα είναι όπως το γνωρίζουμε το 2030. Έχουμε δώδεκα χρόνια που θα πρέπει η χώρα στα να κινηθεί με σχέδιο και όραμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL