Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Στο επίκεντρο η αγορά ομολόγων / Επαφές Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με επενδυτές στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο η αγορά ομολόγων / Επαφές Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με επενδυτές στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ για συνεχόμενες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές βρίσκονται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίαυλος άμεσης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με έναν ευρύ κύκλο επενδυτών, οι οποίοι ενδέχεται να ενδιαφέρουν να επενδύσουν στη χώρα μας και με τη μορφή της αγοράς ομολόγων μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει την "έξοδο" στις αγορές.

Όσον αφορά τον χρόνο της επόμενης έκδοσης ομολόγων, όλα παραμένουν ανοιχτά, αν και θα λειτουργού σε θετικά επικοινωνιακά μια ενδεχόμενη έξοδος λίγο μετά την 20ή Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που υπάρξει η κατάλληλη χρονική ευκαιρία, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί, χωρίς να μπαίνει σε πρώτο πλάνο το επικοινωνιακό "κομμάτι" του εγχειρήματος, αλλά το ουσιαστικό.

Πάντως, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup έχουν καθοδική τάση. Η απόδοση του επταετούς έχει υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα έκδοσης στις αρχές του έτους, το δεκαετές βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4%, ενώ η απόδοση του πενταετούς λίγο πάνω από 3%.

Τηλεδιασκέψεις και "ακριβά" δάνεια

Σε σχέση με τις συναντήσεις στις ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει διαρκείς συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με επενδυτές, με στόχο να καταστήσει απολύτως σαφή τα όσα αποφάσισε το πρόσφατο Eurogroup, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει στο μέλλον και αντίστοιχο roadshow προς την Ανατολή.

Εντός του σχεδιασμού αναμένεται να τεθεί και το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή εξαγοράς μέρους του χρέους της χώρας μας προς το ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο άνω του 3,5% γι’ αυτό το τμήμα του δανείου. Στην ανακοίνωση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναφέρεται ότι 3,3 δισ. από τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιλεγεί και μεγαλύτερο ποσό, ενώ σειρά θα λάβουν και αντίστοιχα της ΕΚΤ που είναι πιο ακριβά.

Την Παρασκευή η έγκριση της δόσης

Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εξετάσει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την Παρασκευή, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ESM. Πρόκειται για την πέμπτη και τελευταία δόση που χορηγείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η δόση προορίζεται για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την ανάπτυξη ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας. Σύμφωνα με τον ESM, η συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη δόση θα ακολουθήσει την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο του Μηχανισμού του συμπληρωματικού μνημονίου συνεργασίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Η δημοσιονομική διαχείριση στη Βουλή

“Η μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης” βρέθηκε χθες στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στη Βουλή, την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε την ανάγκη για έλεγχο των δημοσίων οικονομικών, καθώς αντίθετες πολιτικές στο παρελθόν “μας πόνεσαν”. Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε ότι πρέπει “να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος” και όχι μόνο των αγορών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Τζέικομπ Σολ, καθηγητής Ιστορίας και Λογιστικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο Μπενουά Σεβοσέ από την Τεχνική Βοήθεια για το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διαχείρισης στην Ελλάδα, ΔΝΤ και ο Αλέξανδρος Μακαρονίδης, επικεφαλής της Task Force για τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (EPSAS) Eurostat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL