Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Θετική υποδοχή της συμφωνίας από τους οίκους αξιολόγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική υποδοχή της συμφωνίας από τους οίκους αξιολόγησης

 

Πολύ κοντά σε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και συνακόλουθα μια νέα, υπό ακόμη προσφορότερες συνθήκες, προσφυγή στις αγορές για δανεισμό βρίσκεται η Ελλάδα. Η διαπίστωση του οίκου αξιολόγησης Moody's ότι η ρύθμιση του χρέους, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, μετριάζει δραστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη δεκαετία, αποτελώντας εχέγγυο για ανετότερη αναχρηματοδότησή της τα επόμενα χρόνια, πιστοποιεί του λόγου το ασφαλές.

Εν τω μεταξύ, πέντε ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή του, η θετική υποδοχή του αποτελέσματος του Eurogroup από τις αγορές δεν έχει κοπάσει. Το διαδικτυακό / καλωδιακό / δορυφορικό δίκτυο οικονομικής ενημέρωσης CNBC με έδρα τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει τη συμφωνία "νίκη" για την Ελλάδα, που την επιζητούσε από το 2015.

Στην αγορά κρατικών χρεογράφων η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά. Χθες βρέθηκε στα επίπεδα του 4,13% έναντι ανοίγματος στο 4,16% και κλεισίματος την Παρασκευή στο 4,15%, κινούμενο κατά συνεδρίαση μεταξύ 4,13% και 4,17%.

Τα επίπεδα αυτά βρίσκονται κοντά στα κάτω όρια των διακυμάνσεων των τελευταίων 12 μηνών. Αυτά κυμαίνονται μεταξύ 3,65% και 5,80% και, όπως προκύπτει, υπάρχει ακόμη έδαφος να συμπιεστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τόκοι που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στους επενδυτές οι οποίοι θα εμπιστευθούν στο αξιόχρεο της χώρας τα κεφάλαιά τους.

Moody’s: Σημαντική ελάφρυνση χρέους

Όπως τονίζει σε ανάλυσή της η Moody's, η Ελλάδα απέσπασε σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές της. Πρόκειται για ένα πιστωτικά θετικό γεγονός, συμπληρώνει, καθώς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου εξασφαλίζει ότι η χώρα έχει πολύ μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην ίδια ανάλυση ο οίκος προβλέπει ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές. "Θεωρούμε το πακέτο σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από τη βαθιά κρίση κυβερνητικού χρέους, οικονομίας και τραπεζών" τονίζει. Συμπληρώνει δε πως το ότι η Ελλάδα τελεί υπό στενότερη επιτήρηση από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που εξήλθαν από πρόγραμμα προσφέρει μεγαλύτερη εξασφάλιση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ τηρούν στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές. Όπως κατέστησαν σαφές αρμόδιοι, δεν θα αποφασιστούν βιαστικές κινήσεις. Οι τάσεις όμως οι οποίες επικρατούν στην αγορά συντείνουν στην κατεύθυνση εξόδου στις αγορές. Ειδικά για την αγορά ομολόγων η πρώτη αντίδρασή της στην απόφαση του Eurogroup ήταν θετική, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε καθοδική πορεία. Παράγοντες δε της αγοράς ομολόγων προεξοφλούν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.

"Καμία σχέση η 21η Ιουνίου με το PSI"

H ανάλυση της Moody's καταρρίπτει εύκολα την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί ομοιότητας του PSI και της απόφασης της 21ης Ιουνίου και περί επιστροφής "στο ίδιο σημείο" όπου βρισκόμασταν επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Το PSI αποσκοπούσε στην εξυγίανση του χρέους. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωσή του, ο οίκος Moody's προειδοποίησε πως "το ρίσκο παραμένει υψηλό", ενώ ακόμη πιο αρνητική στάση κράτησαν οι επενδυτές. Οι τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν και οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν. Τα νέα ομόλογα ξεπέρασαν και το 20%, η δεκαπενταετία εκτινάχθηκε έως και το 27,53% και το 30ετές έως και το 26,20%.

Όπως προκύπτει, η στάση οίκων αξιολόγησης και αγορών ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν που επιδεικνύουν σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL