Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Έκθεση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του / Κομισιόν: Επαρκή τα μέτρα για το ελληνικό χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του / Κομισιόν: Επαρκή τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Επαρκή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η Κομισιόν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυπώνει τις επιπτώσεις στην αναλογία του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Λουξεμβούργο, αναφέροντας ότι ο λόγος αυτός θα φτάσει το 96,8% του ΑΕΠ το 2060. Την ίδια ώρα “δεν έχω αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές” δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, η ανάλυση που πραγματοποίησε οδήγησε σε σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των πρόσθετων μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου.

Τα μέτρα αυτά είναι επαρκή για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα σύμφωνα με το βασικό σενάριο, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και ευθυγραμμίζονται με το «ταβάνι» του 20% μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ παραμένει σε πτωτικό μονοπάτι υποχωρώντας στο 96,8% του ΑΕΠ το 2060.

Και άλλα μέτρα για το χρέος

Από εκεί και πέρα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα επανεξετάσει το 2032, στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν οι συμφωνημένοι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σεβαστό το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και θα προχωρήσει σε ενέργειες, αν χρειαστεί.

Το Eurogroup θα λάβει υπόψη μια θετική αποτίμηση στη μεταμνημονιακή εποπτεία, ιδίως στο δημοσιονομικό κομμάτι και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης το Eurogroup επαναφέρει και τη συμφωνία του Μαΐου 2016 για έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το χρέος, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η οικονομία κινηθεί χειρότερα από το "κακό" σενάριο. Εάν ενεργοποιηθεί από το Eurogroup, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως η πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους στο ύψος που θα χρειαστεί για να περιοριστούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στα όρια που τέθηκαν ανωτέρω.

Η πρόβλεψη για το βραχυπρόθεσμο πραγματικό ΑΕΠ έχει αναβαθμιστεί (άνω του 2%), σε ευθυγράμμιση και με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Μακροχρόνια η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί περί το 1% μετά το 2022, καθώς θα κλείσει το παραγωγικό κενό και θα αντανακλώνται και οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί από 0,9% το 2018 περίπου στο 2% το 2023 και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Θα παραμείνει το μισό "μαξιλάρι"

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει σταδιακά μέρος από το μαξιλάρι διαθεσίμων ώστε να καλύπτει μερικώς τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της. Εκτιμάται έτσι ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων από τα 24,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ έως το 2022.

Δυσμενές σενάριο με χρέος στο 235% του ΑΕΠ

Στο... ακραία δυσμενές σενάριο η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ μειώνεται κατά 0,2% ετησίως σε σχέση με το βασικό σενάριο έως το 2060. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κινηθεί όπως και στο βασικό σενάριο έως το 2022 και μετά μειώνεται στο 1,5%. Στο αντίξοο αυτό σενάριο: Το χρέος ξεφεύγει από την προβλεπόμενη τροχιά από το 2032 και μετά φτάνοντας το 235% του ΑΕΠ το 2060.

Κλ. Ρέγκλινγκ:

Η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές

"Θα ήταν καλύτερα να έχει γίνει νωρίτερα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους"

"Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές" δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung", ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από τον ESM. Απαντώντας στην ερώτηση τι τον κάνει να είναι βέβαιος ότι η Αθήνα μπορεί να κάνει αυτόνομα τη διαχείριση, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Η ελληνική οικονομία αναδιαρθρώθηκε πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια και στη διάρκεια των τριών προγραμμάτων προσαρμογής. Από το 2016 η Ελλάδα καταγράφει ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπορέσει να επανέλθει στην αγορά. Και η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνειά μας. Αυτό θα πάρει χρόνο. Όμως, η τελευταία αποπληρωμή του γερμανικού χρέους, με βάση τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953, έγινε το 2010. Κανείς δεν το σημείωσε αυτό τότε -και αυτό είναι που φαντάζομαι ότι θα συμβεί με την Ελλάδα».

Στην ερώτηση για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης ο γενικός διευθυντής του ESM απάντησε: «Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να καταλήξουμε σε αποφάσεις. Τότε, όμως, πάλι έπρεπε να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία. Απλά δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία κρίση τέτοιου μεγέθους. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί ταχύτερα, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα. Επίσης, θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει νωρίτερα η ελάφρυνση του χρέους».

Όταν ρωτήθηκε για τη σκέψη του, όταν ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε το Grexit, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είχα πάντα την άποψη -και την είχα πει επίσης στον κ. Σόιμπλε- ότι το Grexit θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Γνωρίζω, όμως, επίσης ότι μπορεί να το δείτε αυτό διαφορετικά. Όταν μία χώρα παραβιάζει συγκεκριμένους κανόνες, πρέπει να υποστεί συνέπειες. Επομένως η σκέψη δεν ήταν λάθος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL