Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τεράστια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα στη Βαλκανική

Μετά τη συμφωνία θα ενεργοποιηθεί ο παλιός αγωγός πετρελαίου από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης στο διυλιστήριο στα Σκόπια που έχουν εξαγοράσει τα ΕΛ.ΠΕ.

Τον δρόμο για την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής στον ενεργειακό τομέα, μέσω Βαλκανικής, υψηλού ενδιαφέροντος και για την Ε.Ε., ανοίγει η συμφωνία Ελλάδας - FYROM.

Τον δρόμο για την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής στον ενεργειακό τομέα, μέσω Βαλκανικής, υψηλού ενδιαφέροντος και για την Ε.Ε., ανοίγει η συμφωνία Ελλάδας - FYROM.

Όπως επισήμανε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης μιλώντας στο Κόκκινο, "στο τέλος της μέρας τα πράγματα είναι απλά: ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο”, μετεξέλιξη που η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει. Εξήγησε ότι ο βαλκανικός χώρος έχει μέλη της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία κ.λπ.) και εδώ πρόκειται για μία σημαντική διεύρυνση, την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τη Σερβία. Εμείς, συνέχισε, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των κεφαλαίων που αφορούν τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Αλβανία και παραμένει το θέμα του Κοσόβου, που είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα. Σημείωσε ότι η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και πρόσθεσε: “Φανταστείτε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό βαλκανικό χώρο χωρίς ενοριακά σύνορα, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, τι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες προσφέρει”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά έργα υποδομής στην ενέργεια που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται ή είναι υπό εξέλιξη ή θα αποδεσμευτούν μετά τη συμφωνία, όπως:

* Αγωγός φυσικού αερίου από τη Νέα Μεσημβρία έως τα σύνορα με τη γείτονα στο ύψος του τελωνειακού σταθμού Ευζώνων.

* Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και γενικότερα η ενοποίηση των αγορών ενέργειας (σε αντιστοιχία με τις συζεύξεις της Ελλάδας με Ιταλία, Βουλγαρία) στο πλαίσιο της υιοθέτησης του target - model και της δημιουργίας Χρηματιστηρίων Ενέργειας.

* Ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου -για τη μεταφορά πετρελαίου / πετρελαιοειδών από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης προς το διυλιστήριο της εταιρείας ΟΚΤΑ στα Σκόπια, την οποία έχουν εξαγοράσει τα ΕΛ.ΠΕ.

Α.Ζ.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο