Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δεν προέκυψε τελική απόφαση από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ / Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έξοδο του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν προέκυψε τελική απόφαση από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ / Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έξοδο του ΔΝΤ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Ούτε χθες ξεκαθαρίστηκε αν τελικά το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο το πλέον πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, κάτι το οποίο θα αποδυναμώσει την παρουσία του. Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή πλευρά “πιέζει” στην κατεύθυνση της εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο, που θα καταστήσει αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της Ε.Ε. και ένα ταμειακό «μαξιλάρι». Άλλωστε «στις 21 Ιουνίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή λύση» τόνισε χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε ότι η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα είναι χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

"Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές"

Το ΔΝΤ -είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο- θα παραμείνει στην Ελλάδα, διαμήνυσε χθες η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η διευθύντρια του ΔΝΤ βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα με αφορμή την καθιερωμένη συνάντηση των επικεφαλής των διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας) με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο τρόπος θα γίνει σαφέστερος μετά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης» έσπευσε να προσθέσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. Η ίδια, πάντως, γνωστοποίησε ότι όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, καθώς «εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα παραμείνουμε στην Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» συμπλήρωσε. «Αυτό πρόκειται να ανακοινωθεί όταν υπάρξει κάτι πολύ πιο σαφές, στις 21 Ιουνίου» επανέλαβε η Λαγκάρντ.

Σεντένο: Η Ελλάδα παίρνει την τύχη της στα χέρια της

Η Ελλάδα έχει διορθώσει πολλές από τις διαρθρωτικές της ανισορροπίες που την κατέστησαν «ειδική περίπτωση» εντός της Ευρωζώνης και είναι έτοιμη να πάρει στα χέρια της τις οικονομικές της αποφάσεις όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέδριο. «Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να πάρει στα δικά της χέρια τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της, εντός του πλαισίου του ευρώ, και μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εάν παραμείνει στον δρόμο της εσωτερικής υπευθυνότητας».

Β. Ντομπρόβσκις: Εμπροσθοβαρή τα μέτρα για το χρέος

Την αναγκαιότητα να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, θεωρείτο άνθρωπος του Σόιμπλε. Στόχος, όπως είπε σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, είναι να παρουσιαστεί στις αγορές ένα πειστικό πλάνο για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να γυρίσει σε αυτές για δανεισμό. Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να στραφεί άμεσα στις αγορές και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υποστηρίζουν τη λογική αυτή.

*Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου παρέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ για τις αποφάσεις σε σχέση με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL