Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ευμενέστερο καθεστώς για περιστασιακή εργασία και αυστηρότερο για υποτιμολογήσεις και λαθρεμπόριο καπνικών / Δικαιότερη φορολόγηση φέρνει το πολυνομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευμενέστερο καθεστώς για περιστασιακή εργασία και αυστηρότερο για υποτιμολογήσεις και λαθρεμπόριο καπνικών / Δικαιότερη φορολόγηση φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Εντοπισμός και είσπραξη του ΦΠΑ που "εξαφανίζουν" μέσω υποτιμολογήσεων οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, αυστηρότερη αντιμετώπιση του εκτεταμένου λαθρεμπορίου καπνικών, μέτρα τόνωσης του ενδοκοινοτικού εμπορίου, δικαιότερη φορολόγηση της περιστασιακής απασχόλησης και μέτρα οικολογικού χαρακτήρα, όπως είναι η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, είναι οι στόχοι του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη νύχτα στη Βουλή ως προς το φορολογικό σκέλος του. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνονται στις εξής διατάξεις:

Πρόληψη φοροδιαφυγής μέσω υποτιμολογήσεων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων

Ένα από τα φαινόμενα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής τα οποία έχουν προβληματίσει τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές είναι και οι απώλειες εσόδων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (σ.σ.: "συνδεδεμένη" θεωρείται μεταξύ άλλων επιχείρηση κατέχουσα άνω του 50% των μετόχων με ψήφο άλλης επιχείρησης, που διορίζει ή παύει την πλειοψηφία των μελών της διοίκησης, ελέγχει βάσει συμφωνίας με άλλους μετόχους ή εταίρους άλλης επιχείρησης την πλειοψηφία της κ.λπ.).

Για την εφαρμογή της κανονικής φορολογητέας αξίας ο προμηθευτής ή ο λήπτης δεν έχουν πλήρες δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ, καθ' όσον, σε αντίθετη περίπτωση, το έσοδο για το κράτος θα ήταν ουδέτερο. Αν η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών απαλλάσσεται από τον φόρο στο εσωτερικό της χώρας και ο προμηθευτής δεν έχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης, εφαρμόζεται η κανονική αξία.

Στις περιπτώσεις πλειστηριασμού, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται το εκπλειστηρίασμα προκειμένου να μην υφίσταται αμφισβήτηση για τη φορολογητέα βάση σε περίπτωση πλειστηριασμού.

Για να καλυφθούν νομοθετικά κενά που είχαν εντοπιστεί επιτρέπεται πλέον να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών, ενώ παύει να είναι υποχρεωτική η διετής παραμονή στο καθεστώς των απαλλασσόμενων επιχειρήσεων και οι υποκείμενοι μπορούν να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς από το επόμενο έτος. Επιπλέον, καλύπτεται νομοθετικό κενό και πλέον με την υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ ο υποκείμενος υποχρεούται άμεσα να επιβάλει ΦΠΑ και να εφαρμόσει το κανονικό καθεστώς από την πρώτη πράξη παράδοσης αγαθών ή υπηρεσιών με την οποία πραγματοποιείται η υπέρβαση του ορίου, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης μεταβολών, ώστε να μην υπάρχει έδαφος καταστρατήγησης της διάταξης.

Ποια θεωρείται φορολογητέα αξία στην αντιπαροχή

Ειδικά για τις παραδόσεις ακινήτων στον κύριο του οικοπέδου που αναθέτει σε εργολάβο την ανέγερση οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αξία των κτισμάτων που παραδίδονται σε αυτόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξία του ιδανικού μεριδίου του οικοπέδου που αντιστοιχεί σε αυτά. Η αξία αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αξία των ποσοστών του οικοπέδου που μεταβιβάζονται από τον κύριο του οικοπέδου στον εργολάβο κατασκευαστή ή στον από αυτόν υποδεικνυόμενο τρίτο.

Στην κλίμακα μισθωτών η περιστασιακή απασχόληση

Για εισοδήματα που αποκτούν περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, (χωρίς έναρξη εργασιών) εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα μισθωτών, υπολογιζόμενης της μείωσης φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τις 9.500 ευρώ.

Για πραγματικό εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την ενιαία κλίμακα. Στα φορολογικά έτη 2015 και 2016 πολλοί φορολογούμενοι δήλωσαν μόνο μικρά ποσά εισοδημάτων από μισθωτή εργασία καθώς και από κεφάλαιο. Επειδή η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεούται σήμερα να φορολογηθεί με την κλίμακα επιχειρηματικής δραστηριότητας, προς άρση των αδικιών αυτών (αφού φορολογούμενοι με πολύ μικρότερα εισοδήματα να φορολογούνται δυσμενέστερα από άλλους με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα) «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται πλέον συναλλαγή προς επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Εξαιρούνται μετοχές και εταιρικά και κρατικά ομόλογα. Επί συναλλαγών σε ακίνητα, η περίοδος είναι δύο έτη.

Διευκόλυνση ενδοκοινοτικών συναλλαγών

Ο ισχύων Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει παροχή εγγύησης για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μέτρο πρόληψης της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, κρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι παράλληλα προκύπτουν και προβλήματα στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από συνεπείς φορολογούμενους. Έτσι, αφενός καλύπτονται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο διάφορα νομοθετικά κενά, όπως είναι λ.χ. η εφαρμογή των διατάξεων και για τα φυσικά πρόσωπα που προβαίνουν σε έναρξη δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου, αφετέρου επέρχεται εξορθολογισμός του υφιστάμενου σχετικού πλαισίου. Αυτός αφορά ύψος, είδος οφειλών και περιπτώσεις όπου απαιτείται εγγύηση. Επίσης, απαίτηση εγγύησης προβλέπεται πλέον μόνον για έναρξη δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και όχι για πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ως εκ τούτου η δήλωση πραγματοποίησης ενδοκοινοτικών συναλλαγών δεν υποβάλλεται πλέον υποχρεωτικά μόνον με δήλωση μεταβολών.

Αυστηρότερα πρόστιμα στο λαθρεμπόριο καπνικών

Εισάγεται νέα διάταξη στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, με σκοπό τη θέσπιση υποχρεωτικών πληρωμών προς το Δημόσιο εξαρτώμενων από τις κατασχέσεις βιομηχανοποιημένων καπνών από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα βιομηχανοποιημένων καπνών. Στόχος είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών που στη χώρα μας έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε αποζημιώσεις στο Δημόσιο οφειλόμενες εξ αντικειμενικής ευθύνης σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους 50.000 τεμαχίων και άνω.

Οι επιχειρήσεις κοινοποιούν κατάλογο των εμπορικών τους σημάτων προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντός δύο μηνών από την έναρξη της ισχύος του άρθρου, αλλιώς τιμωρούνται με πρόστιμο.

"Οικολογικές" αποσβέσεις

Θεσπίζονται οικονομικά κίνητρα εξοικονόμησης νερού και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, με διπλασιασμό των συντελεστών απόσβεσης επενδυτικών δαπανών σχετικών με εξοικονόμηση νερού και επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL