Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ενώ βελτιώνεται και το περιβάλλον ρευστότητας / Μεγαλόφωνο "παρών" δηλώνει η πραγματική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ βελτιώνεται και το περιβάλλον ρευστότητας / Μεγαλόφωνο "παρών" δηλώνει η πραγματική οικονομία

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ισχυρό "παρών" δηλώνει η πραγματική οικονομία, η οποία κινείται πλέον σε συνθήκες που οδηγούν ολοταχώς στην κανονικότητα. Λιγότερο από 48 ώρες πριν από τη "γενναία" κλιμακωτή χαλάρωση των capital controls, που μεταξύ άλλων θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, και με την επισήμανση του προέδρου της Eurobank και της ΕΕΤ Νικόλαου Καραμούζη στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει να επιδείξει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που πιστοποιήθηκαν από τα πρόσφατα stress tests, τα νέα που έρχονται από όλα τα μέτωπα της οικονομίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η ελληνική μεταποίηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάνει ολοένα και ζωηρότερη την παρουσία της, καθώς η ανάκαμψή της όχι μόνο συνεχίστηκε τον Μάρτιο, αλλά ανέκαμψε με ταχύτερους ρυθμούς τον Απρίλιο. Η ανάκαμψη κατεγράφη σε όλα τα πεδία, από παραγωγή και νέες παραγγελίες μέχρι απασχόληση.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού είναι εντυπωσιακές. Αναφερόμενη στο 2018 η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τόνισε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ότι η χρονιά ξεκίνησε καταγράφοντας ένα διψήφιο ποσοστό ετήσιας αύξησης στα επίπεδα του 13% όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις και 14% στις ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο πρώτο τρίμηνο.

Μάλιστα σημείωσε ότι τον Απρίλιο κατεγράφη ιστορικό ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων, με αύξηση μεταξύ του 17% και του 18% στον προγραμματισμό πτήσεων και αεροπορικών θέσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά οι εξελίξεις που δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντική ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

Άνοδος του δείκτη PMI

Η πορεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για την ελληνική μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index - PMI), που μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας, αυξήθηκε στις 54,2 μονάδες τον Μάιο, από 52,9 μονάδες τον Απρίλιο. Η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών. Η αύξηση που καταγράφηκε τον Μάιο ήταν σημαντική, με αύξηση της παραγωγής σε αντιστοιχία με τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

Περισσότερες νέες εργασίες και προσωπικό

Με βάση τα στοιχεία της IHS Markit, το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, όπως και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών που κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν, σημειώνεται στην έρευνα, ότι οι νέες παραγγελίες από πελάτες εσωτερικού συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του συνόλου των νέων εργασιών. Ακόμη οι εταιρείες αντέδρασαν στις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό τον Μάιο. Επιπροσθέτως ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν λίγο κάτω από την υψηλή τιμή - ρεκόρ του Μαρτίου.

Ποιοτική βελτίωση

Η έρευνα δείχνει και σαφή ποιοτική βελτίωση παραμέτρων της μεταποίησης. Όπως των λειτουργικών συνθηκών που έδωσε δυνατότητα στους κατασκευαστές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών. Τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα. Ακόμη, ο χρόνος της παράδοσης των προμηθειών επιμηκύνθηκε σημαντικά και με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον χρόνο που κατεγράφη τον Απρίλιο.

Αισιόδοξη η ελληνική μεταποίηση

Ποσοστό μεγαλύτερο του 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα της IGS Markit προέβλεψε αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός που συνδέεται με τις προβλέψεις βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και υψηλότερων επιπέδων νέων παραγγελιών.

Στυλοβάτης της οικονομίας ο τουρισμός

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος τόνισε στις εργασίες της Κλειστής Συνεδρίασης της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ ότι στα οκτώ χρόνια της κρίσης τα έσοδα που εισέρρευσαν στη χώρα από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα (άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις) αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όσον αφορά την "επόμενη ημέρα" του κλάδου, μετά τον Αύγουστο, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τόνισε στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ότι το υπουργείο θα προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με στόχο την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητάς τους.

Όπως είπε σχετικά, σχεδιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα, το «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν. Παράλληλα δημιουργείται, όπως είπε, ανταγωνιστικότερο πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών για αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες που εστιάζουν σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρίνων, ανάπτυξη λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας, ανάπτυξη του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, δημιουργία θεματικών πάρκων και τουριστικών χωριών για διαμονή Ευρωπαίων και μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL