Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Το ΔΝΤ ακυρώνει το πρόωρο αφορολόγητο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΔΝΤ ακυρώνει το πρόωρο αφορολόγητο

Στις ελληνικές εκτιμήσεις αναφορικά με τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας προσχώρησε το ΔΝΤ, κλείνοντας ουσιαστικά την όποια συζήτηση περί εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα. Επί της ουσίας, το μειωμένο αφορολόγητο αναμένεται να εφαρμοστεί από 1/1/2020 και μάλιστα με τη συνοδεία 1% ΑΕΠ αντίμετρα (όπως μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%). Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών διεξάγεται σε καλό κλίμα: «πάμε πολύ καλά» ήταν η χαρακτηριστική φράση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου, με τον ίδιο να εκτιμά ότι αύριο Σάββατο θα επιτευχθεί ουσιαστικά η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έστειλε χθες από την Ουάσιγκτον μήνυμα προς το Βερολίνο, τονίζοντας ότι «τελειώνει ο χρόνος» για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύγκλιση για την ανάπτυξη

Την από κοινού εκτίμηση θεσμών και κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος μετέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ενώ το ΔΝΤ έκανε πίσω στις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2018 και του 2019, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι και με τη νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και, όπως είπε, το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση. Μάλιστα, εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως. Γι’ αυτό τον λόγο, ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου». Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τις συντάξεις, είπε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ωστόσο έκανε λόγο για δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που, όπως είπε, θα εφαρμοστούν τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Αύριο η τεχνική συμφωνία

Μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA), σύμφωνα με έτερο κυβερνητικό αξιωματούχο. «Πάμε πολύ καλά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αύριο (σ.σ.: σήμερα), Παρασκευή, θα συζητηθούν 3-4 θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων είναι ο ΕΝΦΙΑ αλλά και κάποιες ελάχιστες αποκλίσεις στο δημοσιονομικό», διευκρινίζοντας πως οι αποκλίσεις αφορούν το ύψος της υπέρβασης του στόχου.

Από εκεί και πέρα, οι δυο πλευρές θα αποσυρθούν και έως αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου θα δοθεί στην ελληνική πλευρά το προσχέδιο της συμφωνίας, ούτως ώστε να γίνουν οι τελικές παρατηρήσεις. «Σε κάθε περίπτωση, το Σάββατο θα συζητήσουμε όποια θέματα μείνουν εκκρεμή», τόνισε η ίδια πηγή.

Μήνυμα στο Βερολίνο

Ακόμη ένα μήνυμα προς τη Γερμανία απέστειλε χθες το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε πως «ο χρόνος τελειώνει». Μάλιστα, το μήνυμα εκπέμφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη τοποθέτηση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου Πολ Τόμσεν Ο Τζέρι Ράις έσπευσε να τονίσει ότι «αν φτάσουμε σε συμφωνία πολύ σύντομα και οι πολιτικές παραμένουν εντός τροχιάς, μπορούμε να φέρουμε την πρόταση για ενεργοποίηση του προγράμματος στο Δ.Σ.».

Όπως είπε, έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, που είναι το ένα σκέλος, αλλά υπάρχει και το θέμα της επιπρόσθετης ελάφρυνσης χρέους. Αυτό είναι που μένει να λυθεί. «Οι διαφορές έχουν περιοριστεί αλλά υπάρχουν κάποιες που παραμένουν και θα πρέπει να λυθούν».

Κατά τον εκπρόσωπο του Ταμείου, πρέπει να βρεθεί γρήγορα η λύση, γιατί το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Έτσι υπάρχει πολύ περιορισμένο παράθυρο χρόνου για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυτό με χρηματοδότηση. «Μερικές φορές είναι απλώς θέμα logistics. Χρειάζεται χρόνος για να μεταφερθεί η πρόταση στο Δ.Σ.».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, ενώ, αναφορικά με το «γαλλικό κλειδί» είπε ότι είναι «υποσχόμενη πρόταση» δεδομένου ότι συνδέει την ανάπτυξη με τα μέτρα για το χρέος.

Σήμα για παραμονή στο πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση

Πάντως, ο Τζέρι Ράις έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και την επόμενη ημέρα. «Δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα, «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία». Θύμισε μάλιστα τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι».

Με δεδομένο ότι τα χρήματα που προβλέπει το πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα, ο ίδιος εξήγησε τη σημασία της συμμετοχής του. «Αν μπούμε στο πρόγραμμα, αυτό θα σημαίνει εξ ορισμού ότι θεωρούμε το χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό για να προχωρήσει η Ελλάδα, να προσελκύσει επενδύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL