Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ενισχύονται τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχύονται τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Βασικό μέλημα αποτελεί για την κυβέρνηση η ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου λόγω των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και κατά τη διάρκεια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί στη Λέσβο στις 2 και 3 Μαΐου.

Όπως αναφέρει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην κυριακάτικη "Α": "Με ολοκληρωμένο σχέδιο, στηρίζουμε έμπρακτα τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών τους χαρακτηριστικών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 100 έργα υλοποιούνται στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο μέσα από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους 102 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 69 έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας.

Στο Βόρειο Αιγαίο χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα) 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ, ενώ 22 έργα συνολικού ύψους 22 εκατ ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης: "Ως υπουργείο Οικονομίας, υλοποιούμε ήδη στο Βόρειο Αιγαίο περισσότερα από 40 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ μέσα από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ χρηματοδοτούμε επιπλέον 22 έργα με 22 εκατ. ευρώ από άλλα προγράμματα".

Από εκεί και πέρα ο ίδιος προσθέτει: "Τα έργα αυτά αφορούν όλους τους τομείς: την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, την Υγεία και την Εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τουλάχιστον ένα έργο υλοποιείται σε κάθε νησί, μετά από προτάσεις των τοπικών φορέων οι οποίες επιλέχθηκαν βάσει του βαθμού ωριμότητας και της χρησιμότητάς τους για τις τοπικές κοινωνίες".

Αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων στη Μυτιλήνη

Για παράδειγμα θεωρείται σημαντική η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου, προϋπολογισμού 2,259 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αναβάθμιση των κτηρίων του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης (αρ. Οικ. αδ. 1209/18.10.1983), που αποτελείται από δύο κτήρια, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το άλλο ως το 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο.

Το έργο αφορά αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωση δώματος, καθαίρεση επιχρισμάτων, βάψιμο, συντήρηση μαρμάρων, αντικατάσταση πατωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, σύστημα θέρμανσης, ύδρευσης - αποχέτευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Παραλιακό μέτωπο στον Άη Στράτη

Στα έργα του Βορείου Αιγαίου εντάσσονται και οι πράσινες παρεμβάσεις λειτουργικής αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου του οικισμού Αγίου Ευστρατίου, ύψους 350.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού:

α. Διαμορφώσεις και επιστρώσεις, εξασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑμεΑ.

β. Αποκατάσταση χώρων αναψυχής και άθλησης (παιδική χαρά, ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, χώρος beach volley).

γ. Δημιουργία χώρων πρασίνου.

δ. Φωτισμός και εξοπλισμός για πυρόσβεση, συλλογή απορριμμάτων και εξυπηρέτηση υγειονομικών αναγκών επισκεπτών

Βελτίωση λιμενικών υποδομών στην Ικαρία

Μεγάλης σημασίας είναι και τα συμπληρωματικά έργα για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών Λιμένα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εκτέλεση επιπλέον έργων στον λιμένα Αγ. Κηρύκου, συμπληρωματικών των ήδη κατασκευασθέντων κατά τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελούνται από τέσσερα υποέργα:

1. Κατασκευή κτηρίου επιβατών, Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου, εμβαδού 400 τ.μ. (800.000 ευρώ).

2. Αποκατάσταση φθορών στα κρηπιδώματα, προσκρουστήρες, ασφαλτόστρωση χώρου επιβίβασης, περίφραξη. (230.000 ευρώ).

3. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης για διάμετρο 300 μ. και βάθος 2 μ. (300.000 ευρώ).

4. Αντιστήριξη μόλου (σκυρόδεμα στις δημιουργημένες σπηλαιώσεις και τοποθέτηση τεχνητών ογκολίθων) (350.000 ευρώ).

Α. Χαρίτσης: Σχεδιάζουμε νέα έργα

Μένει να δειχθεί τι άλλο ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά την πραγματοποίηση του συνεδρίου την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό: "Στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Λέσβο συνεχίζουμε την πολύ σημαντική δουλειά για τη στήριξη των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου. Σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε νέα έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών και ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική των νησιών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL