Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Οριστική έξοδος στις 20 Αυγούστου / Στόχος όλων, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστική έξοδος στις 20 Αυγούστου / Στόχος όλων, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο

Η οριστική έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου είναι το μοναδικό σενάριο που επεξεργάζονται όλες οι πλευρές, όπως επιβεβαίωσε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς εάν συζητιέται το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

Αντίθετα, ο ίδιος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τις θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος -η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα- τον Μάιο. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εξάλλου, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. Το υπόλοιπο 1 δισ. αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι εργασίες προχωράνε, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL