Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Η ευνοϊκή συγκυρία και τα επόμενα βήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ευνοϊκή συγκυρία και τα επόμενα βήματα

Όσο οι ημερομηνίες διαδέχονται η μία την άλλη στην αέναη αλλαγή του ενός εικοσιτετραώρου, τόσο φαίνεται πως υπάρχει η κοινή πεποίθηση όλων πως η Ελλάδα διανύει τα τελευταία βήματα της μνημονιακής της εποχής. Και μάλιστα χωρίς τη χρήση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, η οποία θα συνεπαγόταν σίγουρα κάποια μίνιμουμ μέτρα.

Φυσικά, δεν αποκλείεται στο κρίσιμο επτάμηνο που «τρέχει» μέχρι την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια να υπάρξουν δυσκολίες. Πάντως, η ελληνική πλευρά διαθέτει το πλεονέκτημα να καταστρώσει και να «τρέξει» ένα πλήρες στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα συνοδεύσει τη χώρα τα επόμενα μεταμνημονιακά χρόνια. Σε αυτό σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έδωσε το στίγμα περί «κοινωνικοποίησης της ανάπτυξης», κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Το ολιστικό σχέδιο

Με δεδομένη την «ιδιοκτησία» του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες ενότητες (προσέλκυση ξένων επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμογή στην εξωστρέφεια με αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας, χρήση χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών εργαλείων, μητρώο αξιοποίησης ακινήτων, επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης, αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων), η Ελλάδα θα προσπαθήσει να βάλει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, όπως, για παράδειγμα, το να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης της ανεργίας.

Λύνονται τα ζητήματα

Πάντως, τα όποια διαπραγματευτικά ζητήματα βαίνουν προς επίλυση ένα προς ένα. Την Παρασκευή δόθηκε επί της ουσίας το «πράσινο φως», ούτως ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δις. ευρώ περί τα μέσα Μαρτίου, καθώς κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group δόθηκαν τα στοιχεία πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που ήταν το τελευταίο προαπαιτούμενο, και πλέον για το ζήτημα της δόσης εκκρεμούν οι τυπικές εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Το ακόμη πιο σημαντικό νέο είναι ότι τροχοδρομούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς την Παρασκευή «έπεσαν» για πρώτη φορά στο τραπέζι υποψήφια σενάρια επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Υποψήφια «ψαλίδια»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελική συμφωνία για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης (τα βραχυπρόθεσμα ήδη εφαρμόζονται) του ελληνικού χρέους, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο.

Το όποιο πλαίσιο θα καθοριστεί στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Μία από τις δυνατότητες είναι η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, κάτι το οποίο θα μειώσει το επιτόκιο ενός ποσού ύψους κοντά στα 11 δισ. από το 3,8% στο 1,5%. Επίσης μια από τις σκέψεις είναι να συνδέεται το ύψος της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την ανάπτυξη του κάθε έτους.

Τι γίνεται αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να συνδεθεί με κανενός είδους προαπαιτούμενα διότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δεχθεί σύνδεση μεταρρυθμίσεων με την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε περίπτωση όμως που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τότε είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσπαθήσουν να συνδέσουν την επιπλέον ελάφρυνση με προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ φέρεται από την πλευρά του να συμμετέχει άμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν πρόκειται να εκφραστεί τελεσιδίκως παρά μόνο μετά τη σύνοδό του στις 20-22 Απριλίου και αφού προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Τέταρτη αξιολόγηση

Με τα θέματα τεχνικού χαρακτήρα, όπως ήταν αναμενόμενο, να παραμένουν ανοιχτά, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών κυβέρνησης και δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση, ωστόσο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μέσω ανταλλαγής e-mails.

«Ήταν μια πετυχημένη αποστολή» τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ανταλλαγή επτά - οκτώ reports για την πρόοδο σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερη τεχνική δουλειά.

Στις εκκρεμότητες προς επίλυση εντάσσονται οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όπως και η οργάνωση του νέου ελεγκτικού μηχανισμού που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη αλλά και διάφορα προαπαιτούμενα από το υπουργείο Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL