Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Συνεδριάζει το EuroWorking group / Επίσημη "πρώτη" σήμερα για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδριάζει το EuroWorking group / Επίσημη "πρώτη" σήμερα για το χρέος

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συζήτηση για την επιπρόθσετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς συνεδριάζει το EuroWorking group στις Βρυξέλλες και την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης να αναφέρει ότι "έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται για το ζήτημα του χρέους".

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με προοπτική μέχρι το Eurogroup, στις 12 του επόμενου μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών να αρχίσουν να καθορίζουν το πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελική συμφωνία για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης (τα βραχυπρόθεσμα ήδη εφαρμόζονται) του ελληνικού χρέους, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο.

Το όποιο πλαίσιο θα καθοριστεί στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Μία από τις δυνατότητες είναι η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, κάτι το οποίο θα μειώσει το επιτόκιο ενός ποσού ύψους κοντά στα 11 δισ. από το 3,8% στο 1,5%. Επίσης μια από τις σκέψεις είναι να συνδέεται το ύψος της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την ανάπτυξη του κάθε έτους.

«Ομαλή» διαπραγμάτευση

Από εκεί και πέρα, σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο επίπεδο συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες θα συνεχιστούν από απόσταση, μέχρι οι δεύτεροι να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα, μετά το Πάσχα. "Είναι τόσο smooth όσο φαίνεται", δηλαδή η διαπραγμάτευση είναι όντως όσο ομαλή φαίνεται, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εισερχόμενο χθες στις επαφές με τους θεσμούς.

Δυσκολία στις αντικειμενικές

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων είναι το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα που συζητήθηκε χθες, σύμφωνα με έτερο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Οι αντικειμενικές συζητήθηκαν και είναι ένα από τα πλέον δύσκολα τεχνικά θέματα. Χρειάζεται χρόνος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρόνο χρειάζεται και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να προχωρήσει στις αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ που θα απαιτηθούν.

Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός

Από εκεί και πέρα, στις χθεσινές συζητήσεις εξετάστηκε και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι κινούνται ικανοποιητικά. Οι δανειστές ωστόσο σημείωσαν ότι δεν πρέπει να περιορίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ότι χρειάζεται να υπάρχει γεωγραφική διασπορά.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και το ζήτημα των αλλαγών στον νόμο Καστέλη δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση δεδομένου ότι δεν είχε οριστεί ακόμα ο νέος υπουργός Οικονομίας. Ωστόσο, τέθηκε το ζήτημα των καθυστερήσεων στην ένταξη στον μηχανισμό.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συζήτηση για το θέμα του νόμου Κατσέλη έγινε στα τεχνικά κλιμάκια και ότι εξετάζεται το πώς θα αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα δικαστήρια.

Αλλάζει το πλαίσιο για τα ταμειακά διαθέσιμα

Νέο πλαίσιο που θα διέπει τα διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν κυβέρνηση και θεσμοί με θέμα τη δημοσιονομική διαχείριση. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο του 2014, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των διαθεσίμων από το Δημόσιο, ενώ ένα μέρος αυτών μπορεί να διατεθεί και για το αποκαλούμενο κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο νομοθέτημα, που αναμένεται να καθορίζει με σαφέστερο τρόπο την υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, το προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Παράθυρο» για κυρώσεις

Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε πως δεν αποκλείεται στη διάταξη νόμου να περιληφθούν και κυρώσεις για όσους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν τηρήσουν τη νομοθεσία. "Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή" ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας πως "πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος πού βρίσκονται τα διαθέσιμά του".

Αυτή τη στιγμή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.

Όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση, ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης θα ενταχθεί στο "μαξιλάρι" διαθεσίμων εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL