Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Φάρμακο: / Ο λογαριασμός της επόμενης μέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάρμακο: / Ο λογαριασμός της επόμενης μέρας

Το μεγάλο πιλάτσικο στο φάρμακο ήταν ένα από τα βασικά "εργαλεία" φτωχοποίησης των πολιτών της χώρας την περίοδο των Μνημονίων. Οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν σε ποσοστό 385%, μεταξύ 2000 - 2009. Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα από 1 δισ. ευρώ έφτασαν στα 8 δισ. ευρώ. Επίσης την ίδια περίοδο οι δαπάνες των νοσοκομείων (για πάσης φύσεως υλικά) από 1 δισ. ευρώ έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ.

Όταν μπήκε μπροστά το σχέδιο περικοπών -με τη συνδρομή της τρόικας των δανειστών-, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν, αλλά οι δαπάνες των νοικοκυριών για φάρμακα αυξήθηκαν κατά 44%. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο (2010 - 2015) περίπου 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έμειναν ανασφάλιστοι, δηλαδή δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε για περίθαλψη ούτε φυσικά για φαρμακευτική αγωγή.

Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, για το να πούμε κομψά, οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία για τη Novartis, και για την πρώτη και για τη δεύτερη περίοδο. Και για την περίοδο καταλήστευσης των ταμείων μέσω της (καθοδηγούμενης) υπερσυνταγογράφησης και για την περίοδο που οι πολίτες -όσοι μπορούσαν- έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όταν έχασαν και τη στοιχειώδη πρόσβαση στο φάρμακο.

Αυτό που μένει είναι η ζημιά τόσο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που κατέρρευσε (μαζί και οι συντάξεις) λόγω και των ανεξέλεγκτων δαπανών, όσο και μια χώρα που πλήρωσε με ένα Μνημόνιο την τεράστια σπατάλη - καταλήστευση των ασφαλιστικών εισφορών του κράτους στο νοσοκομειακό και φαρμακευτικό κύκλωμα.

Η “Αυγή” της Κυριακής ρίχνει φως σε αυτόν τον λογαριασμό -που υπολογίζεται σε 3 μονάδες του ΑΕΠ ή 17 δισ. συνολικά. Και αποδεικνύει ότι όσοι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, παρ’ ότι και διοίκησαν και κυβέρνησαν, γνώριζαν άριστα να διασώζουν κέρδη για τις εταιρείες ακόμα και την περίοδο των μεγάλων δημόσιων περικοπών, οδηγώντας τα πλέον ασθενέστερα στρώματα στο περιθώριο και την απόγνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL