Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Καθαρά Δευτέρα για τη δόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρά Δευτέρα για τη δόση

Πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Βάσει αυτής, «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί το συμβούλιο των διοικητών του ESM. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι πιθανό να εκταμιευτεί και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, εκτός αν πάρει μια μικρή παράταση λίγων ημερών.

Επιπλέον τονίζεται ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς". Ακόμη, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται), το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Ερχεται η δόση

Παρά την εκκρεμότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του Ελληνικού, τη Δευτέρα δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν οι δεσμευτικές προσφορές για το ΔΕΣΦΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επαφές με την Rothschild στο Παρίσι και σήμερα συναντάται με επενδυτές και τράπεζες στο Λονδίνο. Την Δευτέρα θα βρεθεί στο Eurogroup με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Aπό αυτά τα χρήματα, 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειτηριασμών ακινήτων.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης: Μπορεί να εκταμιευτεί η δόση τη Δευτέρα

Την πεποίθηση ότι η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης της τρίτης αξιολόγησης, ύψους 5,7 δισ., θα μπορούσε να αποφασιστεί «σύντομα» εξέφρασε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας. «Μπορεί τη Δευτέρα, μπορεί και όχι», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει ήδη επιτευχθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και δηλώνοντας «ικανοποιημένος» για το γεγονός ότι το πνεύμα των συνομιλιών παραμένει «εποικοδομητικό». Ωστόσο, εξήγησε ότι η επίσημη απόφαση εκκρεμεί γιατί παραμένουν ανοιχτά τρία προαπαιτούμενα, τα οποία χαρακτήρισε «τεχνικής φύσεως».

Ειδικότερα, πρόκειται για τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και του Ελληνικού καθώς και τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε χθες ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, για το Ελληνικό είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σημείωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν κατά πόσο λειτουργεί η συνεχής και απρόσκοπτη ροή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», έχει ευρέως αναγνωριστεί ότι η επίλυση των εν λόγω ζητημάτων δε βρίσκεται πλήρως στα χέρια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές υποχρεώσεις και επομένως φαίνεται να μην υπάρχει κάποια πίεση για την άμεση εκταμίευση των κεφαλαίων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM, o αξιωματούχος της Ευρωζώνης επανέλαβε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL