Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Με αφορμή των αναπληρωτών υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος / Χρηματοδοτούνται με 5 εκατ. έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή των αναπληρωτών υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος / Χρηματοδοτούνται με 5 εκατ. έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές

Τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχετικό μέτρο, ύψους 10 συνολικά εκατομμυρίων, είχε ανακοινωθεί πριν από πέντε μήνες από τους Αλέξη Χαρίτση και Σωκράτη Φάμελλο και διατέθηκε για να μπορέσουν οι δήμοι να υπερβούν χρόνιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων λόγω έλλειψης πλήρων μελετών και αδειοδοτήσεων

Ποιες περιοχές αφορά

Με την Πρόσκληση μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις από Δήμους και Φορείς Διαχείρισης Απορριμάτων για να χρηματοδοτηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες και ενέργειες ωρίμανσης έργων απαραίτητων και προβλεπόμενων από τα Περιφερειακά Σχεδια Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε να υποβοηθηθούν οι φορείς υλοποίησής τους. Εχουν εγκριθεί ήδη 10 αιτήσεις χρηματοδότησης, που συνοπτικά είναι οι εξής:

ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Χαλκίδας με 851.903 ευρώ, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Λαμίας με 841.857 ευρώ, ΜΕΒΑ Φωκίδας (αναβάθμιση σε ΜΕΑ) με 159.110 ευρώ, ΜΕΑ Λέσβου με 195.845 ευρώ, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Σαμοθράκης με 156.697 ευρώ, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Βορείου Έβρου με 516.648 ευρώ, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Κέρκυρας με 828.044 ευρώ, ΜΕΒΑ Λιβαδειάς με 139.121 ευρώ, ΜΕΒΑ και επέκταση ΧΥΤ Πάρου με 345.756 ευρώ, ΜΕΑ και επέκταση ΧΥΤΥ Π.Ε. Λάρισας με 715.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες (τεχνικές, γεωλογικές, τοπογραφικές, γεωτεχνικές, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χρηματοοικονομικές), καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.

Υλοποιούμε με συνέπεια το σχέδιό μας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: "Η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Υλοποιούμε με συνέπεια τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στηρίζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις".

Ακόμη, πρόσθεσε ότι, "σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικής φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων".

Επιπλέον σημείωσε ότι "αναλάβαμε τη δέσμευση, από το καλοκαίρι, για ενίσχυση όχι μόνο των έργων αλλά και της μελετητικής ωρίμανσης εκείνων που δεν ήταν έτοιμα, ώστε να ξεπεραστούν χρόνιες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων μελετών. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε με τη συγκεκριμένη ειδική δράση, την οποία σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".

Επιλύουμε σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: "Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων και να αξιοποιούμε τους πόρους που περιέχουν, προς όφελος της κοινωνίας. Επιλύουμε έτσι σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη, με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση".

Επίσης σημείωσε με νόημα: "Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσει σύγχρονα έργα. Οι 10 μελέτες που χρηματοδοτούμε σήμερα θα λύσουν μεγάλες τοπικές εκκρεμότητες και θα δώσουν θέσεις εργασίας και πολύτιμες πρώτες ύλες για την κυκλική οικονομία". Και κατέληξε: "Σύντομα θα χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και κάθε δήμος θα έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης της ανακύκλωσης, πράσινα σημεία και χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων. Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να επιταχύνουν το βηματισμό τους. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL