Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μ. Σχοινάς: Βρισκόμαστε σε θετική τροχιά, η τρίτη αξιολόγηση πάει πολύ καλά (Video)

«Αξιολόγηση υπόδειγμα που βαδίζει πολύ ομαλά» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν στην ΕΡΤ, Μαργαρίτης Σχοινάς και αναφέρθηκε στο μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας.

Για το μεταμνημονιακό ορίζοντα η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σταθερές που υπάρχουν όπως εξήγησε είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πατήσει γερά στα πόδια της ώστε να δοθεί ένα κλίμα βεβαιότητας και θα άρει αμφιβολίες ενώ θα αποτρέψει κερδοσκόπους μετά τον Αύγουστο του 2018.

Στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να στηριχθούν οι πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια όπως στην ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, στην ποιότητα λειτουργίας του κράτους, σε δομές που εισάχθηκαν για πρώτη φορά και δίνουν κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διατύπωση της οικονομικής πολιτικής. Σημαντικό είναι να φτάσουμε στη συζήτηση για το μεταμνημονιακό ορίζοντα με όρους σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και άρσης οποιασδήποτε αβεβαιότητας.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων και ο πρόεδρος Ζάεφ φαίνεται να καταλαβαίνει ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, πατριδοκαπηλία, αλυτρωτισμούς, αγάλματα και όποιος προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να τα αφήσει όλα αυτά πίσω του».

Φαίνεται ότι σταδιακά αυτό γίνεται πεποίθηση σε όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων που όλες έχουν τα μάτια τους στραμμένα προς την Ευρώπη και αυτό δημιουργεί μια ευνοϊκή συγκυρία για τη διαπραγμάτευση υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια υπέγραψαν μια συμφωνία με τη Βουλγαρία που αίρει πολλά από τα προβλήματα των διμερών σχέσεων και είναι ώρα να γίνει κάτι αντίστοιχο και με την Ελλάδα.

«Για το ΔΝΤ θα πρέπει να ρωτήσετε το ΔΝΤ» απάντησε ο κ. Σχοινάς σε ερώτηση που αφορούσε το Ταμείο προσθέτοντας μάλιστα ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαδικασία να φτιάξει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και όπως εκτίμησε αυτό δεν θα αργήσει.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια