Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Χωρίς "ισοπεδωτικές" λύσεις η συμφωνία για τα ενεργειακά / Παραμένει το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς "ισοπεδωτικές" λύσεις η συμφωνία για τα ενεργειακά / Παραμένει το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ

Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Ζούντα

Μια “εστιασμένη παρέμβαση”, συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, κατοχυρώνοντας τον κεντρικό ρόλο της επιχείρησης στην αγορά ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες, επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί προς την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και απορρίπτοντας ισοπεδωτικές “λύσεις” τύπου “μικρής ΔΕΗ”.

Η πρόταση, που περιλαμβάνει τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και τη μία μονάδα της Μελίτης μαζί με την άδεια για την κατασκευή δεύτερης στον ίδιο σταθμό, “αποτιμάται” σε διατήρηση του 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και καμία απώλεια στις πολύτιμες υδροηλεκτρικές μονάδες της - τις οποίες εποφθαλμιούν εγχώρια και όχι μόνο συμφέροντα εδώ και χρόνια...

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η πρόταση των προηγούμενων κυβερνήσεων περί “μικρής ΔΕΗ” αφορούσε: το 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της, το 21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, το 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου και το 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της, δηλαδή αποδυνάμωση της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα της καθετοποιημένης δραστηριότητάς της.

Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ θα μείνει σχεδόν ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση το τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, πάντως, θα πρέπει σταδιακά να γίνει αποεπένδυση βάσει και του στρατηγικού σχεδίου της επιχείρησης για στροφή στις ΑΠΕ, που παράλληλα αποτελεί και εθνικό στόχο για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα.

Τα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδα και της Ε.Ε. έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια οδηγώντας σταδιακά και σε διαφοροποίηση δραστηριοτήτων. Η διαδικασία της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ συνδέεται τόσο με την παλαιότητα ορισμένων μονάδων (αποσύρσεις λόγω ολοκλήρωσης κύκλου ζωής) όσο και με τον βαθμό εκμετάλλευσης των υφιστάμενων κοιτασμάτων λιγνίτη, ενώ υπαγορεύεται και από τους διεθνείς / ευρωπαϊκούς κανόνες για περιορισμό των εκπομπών ρύπων και μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας. Πάντως, αυτή η αποεπένδυση πρέπει να γίνει σταδιακά και μέχρις ενός ορισμένου σημείου, δεδομένου του ειδικού ρόλου του λιγνίτη ως εθνικού καυσίμου -που παραμένει, αν και περιορίζεται στρατηγικής, σημασίας για την επάρκεια και την ασφάλεια της αγοράς- καθώς και άλλων κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων.

Συγχρόνως, την ελληνική πρόταση θα συνοδεύσουν αντισταθμιστικά μέτρα για ενισχυμένη παρουσία της Μεγαλόπολης στον χώρο της ενέργειας, αλλά και για τη στήριξη σε τοπικό επίπεδο μέσα από παρεμβάσεις, όπως η σύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, η θέσπιση ειδικού φθηνότερου τιμολογίου ηλεκτρισμού για την τοπική κοινωνία, η εξασφάλιση λειτουργίας σε πλήρη ισχύ της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ, που παραμένει στην περιοχή κ.ά.

Στον Βορρά συγκεντρώνεται το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ στη μεγάλη λεκάνη της Κοζάνης, όπου παρουσία θα είχε μόνο η ΔΕΗ με το συγκρότημα των μονάδων στον Άγιο Δημήτριο και την υπό κατασκευή υπερσύγχρονη μονάδα Πτολεμαΐδα V, ενώ και στις περιοχές αυτές ετοιμάζονται παρεμβάσεις στήριξης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Προς το τέλος του 2018 τοποθετείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά την οριστική συμφωνία του ΥΠΕΝ με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την DG Comp οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών κάτι που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην έναρξη του market test αυτή την εβδομάδα, διαδικασία που θα “τρέξει” η DG Comp.

Επανέλαβε ότι διασφαλίζεται η εργασία στις μονάδες αυτές, το θέμα αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σχετική “ρήτρα” στους όρους πώλησης των μονάδων, κάτι που θα αποτυπωθεί στο πλήρες κείμενο της συμφωνίας.

Σχετικά με τις μονάδες του Αμυνταίου, ο υπουργός σημείωσε ότι “το Αμύνταιο είναι απελευθερωμένο, μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει η ΔΕΗ”, ενώ για την παράταση των ωρών λειτουργίας τους ανέφερε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή οριστικής απάντησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα πώλησης, φαίνεται ότι πηγαίνει πιο πίσω, καθώς θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, με πολλά ενδιάμεσα στάδια, ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2018. Σημείωσε δε ότι όλο τον διαγωνισμό θα τον κάνει η ΔΕΗ όπως και όλες τις απαραίτητες κινήσεις, δηλαδή θα προσλάβει σύμβουλο, θα προχωρήσει στην απόσχιση των μονάδων, θα έχει οριστεί το τίμημα, θα χειριστεί την αποτίμηση.

Σχετικά με την αγορά αερίου και τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ότι θα προχωρήσουμε στο σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες (η ΔΕΠΑ και οι μέτοχοι των δύο ΕΠΑ, δηλαδή η ENI και η Shell), παίρνοντας την έγκριση από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΔΕΠΑ, πρόσθεσε, θα μείνει στην ΕΠΑ Αττικής, μπορεί να πάρει και παραπάνω από το 51% που έχει σήμερα, ενώ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Τέλος, για τη χρέωση προμηθευτή συμφωνήθηκε το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ να κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωση του προμηθευτή, έως ότου εισαχθούν τα “πράσινα” πιστοποιητικά, ενώ έτοιμος είναι ο μηχανισμός ευελιξίας (τα περίφημα ΑΔΙ), που θα σταλεί στην Ευρώπη και θα εγκριθεί ως μεταβατικός, προσωρινός μηχανισμός, ενώ υπάρχει σκέψη και για μόνιμο μηχανισμό μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL