Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Συζήτηση κυβέρνησης - θεσμών / Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία το Σάββατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζήτηση κυβέρνησης - θεσμών / Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία το Σάββατο

«Λευκός καπνός» αναμένεται το ερχόμενο Σάββατο σε σχέση με την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς το κλίμα στις διαπραγματεύσεις φαίνεται ιδιαιτέρως θετικό. «Φαίνεται πως το Σάββατο θα έχουμε ένα τελικό SLA (σ.σ.: τεχνική συμφωνία)» τόνισε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος εξερχόμενος της συνάντησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, χθες υπήρξε συμφωνία για το 2018 σχετικά με το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Ειδικότερα, υπήρξε συμφωνία, κατά την οποία, από τα 320 εκατ., τα 240 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κοινωνική πολιτική (επιδόματα), ενώ δεν απέκλεισε τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ να αφορούν τη μη κατάργηση του παγώματος για το ΦΠΑ στα νησιά. Σημειώνεται ότι τα 320 εκατ. ευρώ προέρχονται από επισκόπηση δαπανών (Spending Review). Οπότε, είναι πιθανό τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου. Πάντως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα θεσπισμένα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από το 2018 είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Σε περίπτωση μη αποδοχής από τους θεσμούς οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%. Πάντως, η συζήτηση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο.

Τελική συζήτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα που μεταδίδεται από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και όπως εξηγούν στις συναντήσεις εξετάζεται ένα προσχέδιο του Staff Level Agreement το οποίο εστάλη από τους δανειστές στην κυβέρνηση και στην συνέχεια εστάλη πίσω στους δανειστές με κόκκινες σημειώσεις, εκεί όπου εμφανίζονται οι διαφωνίες. Οι δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους με το ποιες από τις ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση για ένα πλήρες τελικό Staff Level Agreement θα γίνει το Σάββατο.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, το ΤΧΣ αλλά και τα κόκκινα δάνεια (η σειρά που θα παίρνουν οι μισθωτοί για την αποπληρωμή των χρεών τους από επιχειρήσεις), αναφέροντας ότι για τα προηγούμενα υπήρξε συμφωνία, ενώ σήμερα θα βρεθούν στο επίκεντρο βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα (συζήτηση με Αχτσιόγλου και Φωτίου) και τη ΔΕΗ (Σταθάκης).

Εκτίμηση τον Μάιο

Την ίδια ώρα, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να εξεταστεί η διατύπωση η οποία θα περιλαμβάνεται στο SLA, όπου θα περιγράφεται το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα (από το 2019, αντί το 2020) η εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ορίου στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη αυτή περιλαμβανόταν στη συμφωνία με το ΔΝΤ του περασμένου καλοκαιριού.

Ο μήνας ο οποίος θα γίνει αυτή η εκτίμηση θα είναι μάλλον ο Μάιος του 2018, καθώς εάν διαπιστωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκτός στόχου, πρέπει να ψηφιστεί η σχετική διάταξη από τη Βουλή.

ΕΝΦΙΑ με νέες αντικειμενικές

Εν τω μεταξύ, για τον Μάρτιο του 2018 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η «παγωμένη» αγορά δεν συνέβαλε στο να υπάρξουν κατάλληλες τιμές για να πραγματοποιηθεί η εξίσωση. Οι δανειστές αποδέχθηκαν το αίτημα για μετάθεση των αλλαγών και φαίνεται να εγκρίνουν το σχέδιο που τους παρουσίασαν με τη σύσταση των 75 τοπικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υπολόγιζαν τις 10.000 νέες τιμές ζώνης. Όπως είναι προφανές, η νέα προθεσμία θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και πρέπει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν παραδώσει τις νέες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2018. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν (θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση) οι συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς το συνολικό ύψος αυτού παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε η πληρωμή του φόρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι δόσεις για τον φόρο αυτό θα αυξηθούν από 5 σε 6, μειώνοντας το μηνιαίο «βάρος» για τους φορολογουμένους

ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους για να μπούμε στο πρόγραμμα

Επιπλέον ελάφρυνση χρέους για να μπει στο πρόγραμμα ζητάει το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο τύπου του Τζέρι Ράις να τάσσεται υπέρ της πρότασης του επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος. Άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλιών δανείων της Ελλάδας με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μια τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλει στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η "κατ' αρχάς συμφωνία" που επετεύχθη το καλοκαίρι. Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Σε σωστή τροχιά

Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα για την αυτόνομη χρηματοδότησή της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «με την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο και μία πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε σωστή τροχιά να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε το καλοκαίρι του 2015». «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα μπορεί να χρηματοδοτείται αυτόνομα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους» πρόσθεσε. Ο γενικός διευθυντής του ESM επανέλαβε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος «εάν χρειαστεί και αν η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL