Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ο Γ. Δραγασάκης στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και του Δικτύου Τransform! Εurope: / "Σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Δραγασάκης στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και του Δικτύου Τransform! Εurope: / "Σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα"

«Ορατό αρχίζει να γίνεται στην Ελλάδα το τέλος των Μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας. Ολοκληρώνεται, έτσι, μια πρώτη φάση της διακυβέρνησης της χώρας μας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς» ανέφερε χθες σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες με θέμα "Καταπολεμώντας το τέρας των ανισοτήτων από θέση αριστερής κυβερνητικής ευθύνης", το οποίο άνοιξε χθες τις εργασίες του και θα διεξαχθεί μέχρι το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, ενώ τη διοργάνωση πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με το Δίκτυο Τransform! Εurope.

Τις εργασίες άνοιξε η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ενώ παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Όπως πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «αρχίζει ο σχεδιασμός της δεύτερης πιο απαιτητικής φάσης», καθώς η χώρα εξέρχεται των Μνημονίων. Όπως εξήγησε: «Αν μέχρι σήμερα, η προσοχή μας επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των ακραίων συμπτωμάτων της φτώχειας και της ανισότητας, τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις μας στο επίπεδο της αντιμετώπισης των αιτιών. Αν μέχρι τώρα δώσαμε έμφαση στη λήψη στοχευμένων μέτρων, τώρα από τα επιμέρους μέτρα πρέπει να περάσουμε σε ολοκληρωμένες και συνεκτικές πολιτικές. Αν μέχρι τώρα ενδιέφερε πρωτίστως το άμεσο αποτέλεσμα, τώρα πρέπει να αναπτύξουμε μακρόπνοες στρατηγικές που να εντάσσονται στο σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας".

Αντιστρέψαμε την κατάρρευση

Ακόμη ο ίδιος σημείωσε πως «κλείνοντας σε λίγο τρία χρόνια από την ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, προσωπικά θεωρώ ότι ένα συμπέρασμα που μπορούμε να διατυπώσουμε είναι ότι, ακόμη και υπό τους πλέον δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς, ακόμη και υπό τους πιο ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορέσαμε να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε τη κατάρρευση στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, να κάνουμε εφικτή την αποκλιμάκωση της ανεργίας, να εισαγάγουμε θεσμούς όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή η καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας, στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε χρόνια".

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν «θεσμοί και μέτρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνταν να υλοποιήσουν σε περιόδους οικονομικής άνθησης υλοποιούνται τώρα υπό συνθήκες μεγάλης στενότητας», «η κυβέρνηση υλοποίησε και σχεδιάζει δράσεις και πολιτικές για την καταπολέμηση της ανισότητας στις ποικίλες εκδοχές της", επισήμανε παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις δράσεις αυτές που υλοποιήθηκαν.

"Οι παρεμβάσεις μας", ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης "προς το παρόν στοχεύουν κυρίως στα συμπτώματα και στις ακραίες μορφές φτώχειας και ανισοτήτων" και ανέφερε πως «και αυτό έχει να κάνει με το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας και το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής που είχαμε να αντιμετωπίσουμε», ενώ υπογράμμισε: «Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να είναι το δικό μας άλλοθι. Όσο κατακτούμε, με μεγάλη προσπάθεια, χώρο αυτονομίας, αυτό μας υποχρεώνει, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος, να δούμε με μεγαλύτερη συστηματικότητα τις παρεμβάσεις μας για την επόμενη μέρα»

"Ανοίγουμε δρόμους"

Αναφερόμενος γενικότερα στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις ο αντιπρόεδρος είπε ότι η πρόσφατη περίοδος μας έχει δείξει πως απαιτούνται ευρύτερες συμμαχίες, προοδευτικές κυβερνήσεις σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες, μια ριζική αλλαγή συσχετισμών για να προωθηθούν συνολικότερες λύσεις στο πρόβλημα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Αριστερά στην κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, να αμφισβητήσει το πρότερο στάτους, να ανοίξει δρόμους. Αλλά αυτό μπορεί να έχει συνέχεια και βάθος, να λάβει διαστάσεις πραγματικών τομών και εδραίωσης νέων όρων, όταν υπάρχει ένας αστερισμός αριστερών - προοδευτικών κυβερνήσεων ικανών να μετατοπίσουν ή να επηρεάσουν τον κεντρικό άξονα της πολιτικής".

Και κατέληξε: «Υπ' αυτή την έννοια το ζήτημα των ανισοτήτων θα μπορούσε να θεμελιώσει ένα ευρύτερο αριστερό - προοδευτικό σχέδιο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα μπορούσε να είναι ο κεντρικός όρος για την επίτευξη της αριστερής ηγεμονίας, η βάση για τις κοινωνικές συμμαχίες και τις πολιτικές συνεργασίες της Αριστεράς». Τέλος επεσήμανε: «Η γενική αναγνώριση του προβλήματος μας υποχρεώνει για μια δυναμική παρέμβαση».

Μ. Καραμεσίνη: "Ο αγώνας για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη είναι συνυφασμένος με την Αριστερά"

Από την πλευρά της η Μαρία Καραμεσίνη ανέφερε ότι: «Ο αγώνας για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη είναι συνυφασμένος με την ιστορία της Αριστεράς, ενώ, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανεργία, φτώχεια και ανισότητες αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας για την πολιτική της Αριστεράς που αλληλοδιαπλέκονται».

Τόνισε επίσης πως «η σημερινή γενιά των νέων ανθρώπων -πολύ πιο μορφωμένων από τις προηγούμενες γενιές- θα ζήσουν χειρότερα από τη γενιά των γονιών τους λόγω της απορρύθμισης και της εξάπλωσης της επισφάλειας στην αγορά εργασίας, των περικοπών στις συντάξεις και της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης» και σημείωσε με νόημα: «η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να καταθέσει το δικό της πολιτικό σχέδιο για να κερδίσει τη μάχη των ιδεών και των εναλλακτικών προτάσεων και να διεκδικήσει την ηγεμονία μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Θ. Μητράκος: Μοχλός ανάπτυξης η κοινωνική πολιτική

Την ίδια ώρα ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θοδωρής Μητράκος, μιλώντας στην 1η Συνεδρία: Πλούτος - εισόδημα - φορολογία, είπε πως «ο επαναπροσδιορισμός των βασικών παραμέτρων της κοινωνικής πολιτικής προβάλλει ως επιτακτικά αναγκαίος κατά την τρέχουσα κρίση, ενώ οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα και μοχλό για οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη».

Τζ. Λίμαν: Έλεγχος του τυχοδιωκτικού κεφαλαίου

Ακόμη ο Τζέρεμι Λίμαν, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο, στάθηκε στην ανάγκη για «δημιουργία μιας νέας αφήγησης που προτάσσει τον δημοκρατικό έλεγχο του τυχοδιωκτικού κεφαλαίου και τη διεθνή συνεργασία κατά του καταστροφικού εθνικισμού. Χωρίς αυτή τη νέα αφήγηση, οι πληγές που άφησε ο ανεκτικός νεοφιλελευθερισμός θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν τα θεμέλια του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Β. Σάλβερντα: Ευρωπαϊκές λύσεις

Τέλος, ο καθηγητής Αγοράς Εργασίας και Ανισότητας στο Κέντρο Μελετών Ανισοτήτων του Άμστερνταμ (AMCIS) Βίμερ Σάλβερντα τόνισε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά σε όλη την Ε.Ε. και οι λύσεις θα έπρεπε να είναι ένας κοινός στόχος, όχι απλώς μεταξύ των μεμονωμένων κρατών - μελών, αλλά και της ένωσης στο σύνολό της» και συμπλήρωσε: «Μια σύντομη σύγκριση με την αμερικανική εμπειρία, ως μια νομισματική ένωση, μπορεί να διαφωτίσει μελλοντικές απειλές που χρειάζονται έγκαιρη προετοιμασία για εφαρμογή πολιτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL