Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Μετά και τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ / Με καλούς οιωνούς ξεκινά η αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά και τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ / Με καλούς οιωνούς ξεκινά η αξιολόγηση

Ξεκινά από σήμερα η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, και όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών, οι οιωνοί προοιωνίζονται καλοί, μετά και τη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να βάλει "τρικλοποδιές" στην ελληνική πλευρά. Το χρονοδιάγραμμα είναι γνωστό. Ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, με το 80% αυτής εντός Νοεμβρίου, ώστε τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιολογώντας εκ νέου τη «εν αναμονή» (stand-by arrangement) στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος, να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους για επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το μεγάλο δέλεαρ

Η προσδοκία για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και αυτόνομη πορεία της χώρας στις αγορές αποτελεί το μεγάλο δέλεαρ, ούτως ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες η κυβέρνηση και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ταμείο ξεκαθάρισε, μέσω των καθ' ύλην αρμόδιων Λαγκάρντ και Τόμσεν, ότι δεν έχει νέες απαιτήσεις για το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και ο Π. Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται και υπερβάσεις.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο κάποια πλευρά των δανειστών να βάλει στο τραπέζι απαιτήσεις νέων μέτρων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται και κάποιες δυσκολίες, όπως στα θέματα της αναθεώρησης της στόχευσης κάποιων κοινωνικών επιδομάτων (όχι περικοπές), στις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, στα εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος) και στην ενέργεια, όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η θεωρητική αυτή τη στιγμή πιθανότητα απαίτησης νέων παρμβάσεων θα μπορούσε να συζητηθεί μετά τους πρώτους μήνες του 2018, όταν θα υπάρχει αφενός ξεκάθαρη και πλήρης εικόνα για τις επιδόσεις του προϋπολογισμού του 2017, αλλά και για τον ρυθμό ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης των Ευρωπαίων και της νέας γερμανικής κυβέρνησης στις αναμενόμενες πιέσεις του ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους. Πάντως, στην τελευταία συμφωνία υπάρχει και η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%, τότε ο ESM θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τον στόχο, ήτοι να τον μειώσει.

Κεφαλαιακό απόθεμα

Η πρώτη στόχευση για την κυβέρνηση περιλαμβάνει καθαρή έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση καλείται στο μεσοδιάστημα να πραγματοποιήσει και άλλες εξόδους στις αγορές, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα, το οποίο θα τη βοηθήσει να σταθεί στα "πόδια" της χωρίς τη χρήση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φρόντισε να στείλει μήνυμα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέροντας ότι δεν έχει γίνει σοβαρή κουβέντα για το χρέος μέχρι στιγμής. Και αυτή η πράξη εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο που δημιουργεί η κυβέρνηση, αφού τουλάχιστον ένα εξυπηρετήσιμο ελληνικό χρέος μπορεί να ανοίξει μόνιμα την πόρτα εξόδου της χώρας μας στις αγορές.

Νέο τραπεζικό ομόλογο

Την ίδια ώρα, μετά την Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ετοιμάζεται να προβεί σε έκδοση καλυμμένου ομολόγου, κάτι που αποτελεί δείγμα ότι καλυτερεύουν οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου αναφοράς, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές προχωρά η Eurobank και για τον λόγο αυτό προσέλαβε τις Barclays, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan, Natwest Markets και UBS για να κανονίσουν συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη από τις 18 Οκτωβρίου. Το ομόλογο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει τριετή διάρκεια και θα εκδοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολόγων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL