Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Στη "γραμμή" Λαγκάρντ ο Τόμσεν: Κανένα αίτημα νέων μέτρων, θέλουμε ελάφρυνση χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη "γραμμή" Λαγκάρντ ο Τόμσεν: Κανένα αίτημα νέων μέτρων, θέλουμε ελάφρυνση χρέους

Στη "γραμμή" της Κριστίν Λαγκάρντ κινήθηκε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα λήψης νέων μέτρων από την ελληνική πλευρά για το 2018 και ασκώντας παράλληλα "πίεση" στους Ευρωπαίους για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, κάλεσε το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το τι σκοπεύει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ή ενεργοποίησης του "κόφτη". Πάντως, ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα της αξιολόγησης θα έχουν σήμερα οι Χουλιαράκης και Τσακαλώτος, οι οποίοι θα συναντηθούν το μεσημέρα (ώρα Ουάσιγκτον) με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ θα ακολουθήσει και επόμενη με τους Τόμσεν και Βελκουλέσκου.

"Μπαλάκι" στους Ευρωπαίους

Ειδικότερα, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά να πετύχει αυτόν τον στόχο ή να τον υπερβεί», ανέφερε, "πετώντας" επί της ουσίας το "μπαλάκι" στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έθεσαν τον στόχο του 3,5% και ασκώντας πιέσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο ίδιος είπε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι άμεσα συναρτημένο με το θέμα του χρέους. «Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε.

Αποστολή στην Αθήνα

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνουν οι αξιολογήσεις του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε πως θα είναι δύο, μία τον Φεβρουάριο και μία τον Αύγουστο, ωστόσο σημείωσε πως θα σταλεί αποστολή στη Αθήνα σύντομα. «Πρέπει να στείλουμε αποστολή, δεν το λέμε αξιολόγηση, αλλά πρέπει να τους στείλουμε πίσω», ανέφερε. Για το εάν θα μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως το ΔΝΤ μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διότι του ζητήθηκε. «Για όσο μας ζητείται να συνεισφέρουμε θα συνεισφέρουμε», είπε.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, σχολίασε ότι έχουν "υψηλά κόκκινα δάνεια (NPLs) και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τη στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα stress tests θα κάνουν τη δουλειά χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την πρόβλεψη ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα".

"Να πάρουν μία απόφαση"

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παίρνοντας μια τελική απόφαση, θα καλέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κριστίν Λαγκάρντ στο αυριανό τους ραντεβού στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό διεμήνυσε σχετικά σε ομιλία του στο Elliott School of International Affairs του George Washington University, με τίτλο «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;». Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ωστόσο ότι η συζήτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, ενώ άφησε αιχμές προς τους δανειστές ότι δεν έχουν συζητήσει σοβαρά το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στο ΔΝΤ να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα. «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό προκαλεί αναστάτωση στις αγορές» υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να πάρουν μια απόφαση». Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό «χρειαζόμαστε καθαρότητα και θα θέσουμε το θέμα στη Λαγκάρντ το Σάββατο». Εν συνεχεία στην ομιλία του τόνισε ότι «πρέπει να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, γιατί αν δεν καταλαβαίνει ο κόσμος το όφελός τους, δεν θα στηρίξει το επόμενο βήμα».

«Νομίζω ότι μετά και τη χθεσινή δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη (σ.σ.: νέα μέτρα). Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περαιτέρω μέτρα ούτε για το 2018, πράγμα που είχε ούτως ή άλλως κλείσει ήδη από την πρώτη αξιολόγηση" ανέφερε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ακόμη, πρόσθεσε πως "η χθεσινή μάλιστα δήλωση έρχεται να διαψεύσει για άλλη μια φορά τους κατ’ επάγγελμα καταστροφολόγους μιας μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ αλλά και της αντιπολίτευσης που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι βγαίνουμε οριστικά από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Όσο για τα σενάρια εφαρμογής του 'κόφτη' θα σας πω ότι οι ίδιοι που τα επαναφέρουν σήμερα διαψεύστηκαν και το 2016 και το 2017».

Reuters: Swap ομολόγων 32 δισ.

Σε swap ομολόγων αξίας 32 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει τον Νοέμβριο η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο τραπεζικές πηγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών ομολόγων με 4 νέα ομόλογα, καθώς προσπαθεί να εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων προετοιμάζοντας το έδαφος για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης το επόμενο καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL