Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
ΑΑΔΕ: Είσπραξη 3,14 δισ. οφειλών από τις εφορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΑΔΕ: Είσπραξη 3,14 δισ. οφειλών από τις εφορίες

Με ταχείς ρυθμούς κινείται η είσπραξη οφειλών από τις εφορίες, με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται σχεδόν να διπλασιαστεί ο αρχικός στόχος των 2,5 δισ., φτάνοντας σχεδόν στα 5 δισ. Πάντως, την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, ενεργοποιείται η φορο-λοταρία για ηλεκτρονικές πληρωμές, με κληρώσεις 1.000 ευρώ για χίλιους τυχερούς φορολογούμενους ώστε κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να κληρώνει 1 εκατ. μετρητά, τα οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τις 971.508 φτάνουν οι οφειλέτες οι οποίοι υπέστησαν κατάσχεση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς η ΑΑΔΕ κατάφερε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να εισπράξει 3,14 δισ. ευρώ, με την κατανομή να ανέρχεται στα 1,97 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 1,177 δισ. ευρώ από τις φρέσκες οφειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πάντως, η εκτίμηση των αρμοδίων δεν αποκλείει έως το τέλος του έτους να αντληθούν έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ.

Αύξηση χρεών προς εφορία

Ωστόσο, στα 8,551 δισ. ευρώ έφτασαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ αν αθροιστούν και οι συσσωρευμένες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 98,23 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 938 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Μείωση οφειλετών

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τέλος Αυγούστου δείχνουν ακόμα ότι:

- Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν 3.857.086 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 121.000 άτομα.

- Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 971.508 οφειλέτες.

- Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.652.508 οφειλέτες.

Ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Ένα λαχνό για κάθε 1 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως από το εάν χρησιμοποιούν τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Η κοινή απόφαση Χουλιαράκη - Παπανάτσιου - Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου με κληρώσεις 1.000 ευρώ για χίλιους τυχερούς φορολογούμενους ώστε κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να κληρώνει ένα εκατομμύριο μετρητά, τα οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Πόσο αυξάνονται οι λαχνοί σε συνάρτηση με τα ποσά

Το πλήθος των λαχνών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι προκύπτει με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία ορίζει ότι:

* Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι εκατό (100) ευρώ τον μήνα, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

* Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

* Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

* Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Ενημέρωση πολιτών

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω ειδικής εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Η αρμόδια υπηρεσία μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Σημειώνεται ότι τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, ενώ είναι και ακατάσχετα. Τα χρήματα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL