Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Έδωσαν ώθηση" οι συζητήσεις στο Μπάρι / Πήραν "χαρτί και μολύβι" για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έδωσαν ώθηση" οι συζητήσεις στο Μπάρι / Πήραν "χαρτί και μολύβι" για το χρέος

Ακόμη ένα βήμα προς την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι έγινε χθες στο Μπάρι της Ιταλίας, ενώ το επόμενο έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Δευτέρα, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν ποσοτικοποιημένες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group. Μετά τη χθεσινή συνάντηση των... αρμοδίων στο Μπάρι, οι επίσημες αλλά και οι ανεπίσημες αντιδράσεις των συμμετεχόντων στην πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκύπτει ότι οι παρεμβάσεις αυτές βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας, συγκεκριμενοποίησης και δέσμευσης για υλοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, βασικό στόχο αποτελεί μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η οποία θα είναι τρισυπόστατη: Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετά και την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, συμφωνία για τα πλεονάσματα της Ελλάδας μετά το 2018 και συμφωνία για το χρέος, η οποία θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Προς... ελάφρυνση

Άλλωστε την ελπίδα του πως στις 22 Μαΐου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε από τη σύνοδο των G7 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο ζήτημα αυτό. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που χαρακτήρισε «επιτακτικό».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το εάν ετοιμάζεται να βελτιώσει τους όρους για την ελάφρυνση χρέους: «Είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε σε αυτό που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Αυτή είναι η βάση στην οποία δουλεύουμε... Είμαι ακόμα υπέρ στο να βρεθεί λύση, τουλάχιστον μια πολιτική λύση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου".

«Το κλίμα είναι θετικό, δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε συμφωνία, αλλά υπάρχει πραγματική πρόοδος» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δουλέψουμε πάνω στα μέτρα για το χρέος» και πως η σύνοδος του G7 είναι μία καλή ευκαιρία να υπάρξουν συζητήσεις. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το χρέος της Ελλάδας. Θα υπάρξουν και διμερείς επαφές. Η Ελλάδα είναι στο μυαλό μας».

Οι τρεις αποφάσεις της 22ας Μαΐου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, οι συζητήσεις στο Μπάρι της Ιταλίας έγιναν σε θετικό κλίμα και πλέον υπάρχει «ισχυρή ώθηση» για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ειδικότερα στόχος είναι κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ληφθούν τρεις αποφάσεις:

* Πρώτον, η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση στο διάστημα που μεσολαβεί.

* Δεύτερον, οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.

* Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ,  ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος αναμένεται να γίνει στο EuroWorking Group της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα «εναλλακτικά σενάρια» ελάφρυνσής του, στα οποία έχουν καταλήξει οι θεσμοί. Εκεί αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως ζητά το ΔΝΤ, στη βάση, όμως, της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ είναι αρκετά θετικό στις μέχρι τώρα συζητήσεις, γεγονός που καθιστά «βάσιμες» τις ελπίδες για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια). Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Το ΔΝΤ ζητάει αριθμούς...

Είναι πλέον σαφές ότι το ΔΝΤ αυξάνει συνεχώς την "πίεση" προς τον Σόιμπλε. Το ΔΝΤ θέλει τώρα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος, διαμήνυσε αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters. «Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη του προγράμματος» δήλωσε. Οι υποσχέσεις όμως πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρειες, που πηγαίνουν "πολύ πέραν" των μέτρων που προσφέρθηκαν νωρίτερα. «Πρέπει να έχουν αριθμούς για το ποια είναι τα πιθανά μέτρα, να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πραγματικά συνεπάγονται 'αλλαγή παιχνιδιού' σε ό,τι αφορά το χρέος» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να περιμένουμε το 2018 για να δούμε τα μεγέθη, όπως θέλει η Γερμανία, δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι απαιτείται ελάφρυνση χρέους. «Όπως και αν αλλάξει ο κόσμος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείχνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Σίγουρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους» τόνισε.

Ο ίδιος πάντως προσέθεσε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν σε συμφωνία στις 22 Μαΐου και είναι εποικοδομητικοί στις συνομιλίες, πηγαίνοντας πέρα από την απλή καταγραφή θέσεων, μολονότι περισσότερη δουλειά απαιτείται για να υπάρξει συμφωνία.

Δ. Παπαδημούλης: Να βρει ο Σόιμπλε συμβιβασμό με το ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει υποχρέωση να βρει άμεσα τον συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να εφαρμοστούν αμέσως μετά το τέλος των Μνημονίων, τόνισε χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ο κ. Σόιμπλε είναι υποχρεωμένος να το κάνει, διότι είναι αυτός που επιμένει περισσότερο από όλους για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και έχει γίνει σαφές σε όλους στον πλανήτη ότι το ΔΝΤ τώρα πια ρίχνει το βάρος της πίεσης και των απαιτήσεών του στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, άρα προς το Βερολίνο».

ESM: Η Ελλάδα στις αγορές πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές «πολύ πριν» από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κριστόφ Φρανκέλ, για να συμπληρώσει δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας: «Εάν η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευθεί, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά τουλάχιστον πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, που αναμένεται να τελειώσει στα μέσα της επόμενης χρονιάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL