Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι μόνο... χρήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι μόνο... χρήμα

Από δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή άλλων αθλημάτων μέχρι την πιστοποίηση των γνώσεων στη μουσική αλλά και την επίβλεψη - εκπαίδευση των παιδιών σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Εάν ο χρόνος είναι χρήμα, σύμφωνα με τη γνωστή νεοφιλελεύθερη άποψη, φανταστείτε πόσο αποτιμάται η αξία του ελεύθερου χρόνου λόγω αυτής της ιδιότητάς του, η οποία «ως διά μαγείας» σε αρκετές περιπτώσεις χάνεται και μετατρέπεται σε πληρωτέα.

Πόσο συχνά συσχετίζουμε τον ελεύθερο, από υποχρεώσεις, χρόνο με την κατανάλωση και δη τη χρηματική; Πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο να ταυτίζουμε το γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος σημαίνει κατανάλωση υπηρεσιών εξ αιτίας του ότι μπορούμε -ή επιλέγουμε- να τον περάσουμε σχεδόν αποκλειστικά σε μέρη τα οποία έχουν διαμορφωθεί με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του «ελεύθερου χρόνου». Μέρη στα οποία όλο και κάτι θα πρέπει να πληρώσουμε για να διασκεδάσουμε -είτε εμείς, είτε τα παιδιά μας, είτε όλοι μαζί...

Φανταστείτε δε πόσο συχνά ορίζουμε τον ελεύθερο χρόνου των παιδιών και τον μετατρέπουμε σε... όχι και τόσο ελεύθερο. Και πόσες φορές ορίζοντας τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών -αναγκαστικά και καλώς, ορισμένες φορές- αποφασίζουμε να πληρώσουμε γι’ αυτό. Τελικά, όχι μόνο ορίζουμε τον «ελεύθερο» χρόνο των παιδιών, αλλά επιπλέον τον πληρώνουμε.

Η δημιουργία χώρων για παιδιά αποκλειστικά για τον πλεονάζοντα -και όχι ελεύθερο απ’ ό,τι φαίνεται- χρόνο τους κοστίζει ακριβά τις περισσότερες φορές.

Από δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή άλλων αθλημάτων μέχρι την πιστοποίηση των γνώσεων στη μουσική αλλά και την επίβλεψη - εκπαίδευση των παιδιών σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Και αν αυτές οι δραστηριότητες εμπεριέχουν και εκπαιδευτική διαδικασία, απαραίτητη ορισμένες φορές για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, η οποία δικαιολογεί κατά μία έννοια τα χρήματα, παιδότοποι οι οποίοι συχνά δεν πληρούν ούτε τα βασικά στάνταρ ασφάλειας χρησιμοποιούνται ως ευκαιρία για χαλάρωση και αποσυμφόρηση του ίδιου του γονέα, πάντα επί πληρωμή.

Ωστόσο, εκτός από το ότι πληρώνουμε για τις δραστηριότητες του «ελεύθερου» χρόνου των παιδιών, οφείλουμε να αναφερθούμε και στην τάση ορισμένων γονιών να «γεμίσουν» το βιογραφικό του παιδιού τους ήδη από την προσχολική ηλικία με δεξιότητες, «επενδύοντας» στο μέλλον τους, αντί να το αφήσουν να βαρεθεί και λίγο... Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθούμε και σε παλαιότερες δηλώσεις (tovima.gr, 29.10.2011) του Καναδού δημοσιογράφου Καρλ Ονορέ, συγγραφέα του βιβλίου «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας».

«Οι ενήλικοι φοβόμαστε τη σιωπή και την ανία διότι μας αναγκάζει να κοιτάξουμε μέσα μας θέτοντας τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Αν αφήσουμε τα παιδιά να “βαρεθούν”, θα χρησιμοποιήσουν την ανία και τον ελεύθερο χρόνο σαν εφαλτήριο για να παίξουν, να εξερευνήσουν, να εφεύρουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL