Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Τι λέει ο νόμος για τις παιδικές χαρές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι λέει ο νόμος για τις παιδικές χαρές

Ο νόμος (ΦΕΚ B’ 931/18.5.2009) προβλέπει να καλύπτονται όσα αναφέρουν οι γονείς ότι δεν καλύπτονται. Συγκεκριμένα ορίζει ότι η παιδική χαρά δεν πρέπει να γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση. Είδαμε αντίθετα ότι παιδικές χαρές γειτνιάζουν με λεωφόρους, άρα με το καυσαέριο και τη φασαρία.

Αναφέρει ο νόμος επίσης ότι η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑμεΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.α. Τα μισά και πλέον δεν υπήρχαν στις περισσότερες παιδικές χαρές που επισκεφθήκαμε.

Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία. Σκυλιά είδαμε -και δεν ήταν συνοδοί ατόμων με αναπηρία.

Προβλέπεται από τον νόμο να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού.

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί -και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη. «Ουδέν σχόλιον» θα ήταν η αμέσως επόμενη απάντηση όποιου γονιού διάβαζε το συγκεκριμένο άρθρο.

Σημειώνεται ότι η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου ή κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:

● Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

● Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς.

● Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς.

● Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη μητέρας για το θέμα, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα eimaimama.gr. Η μητέρα αναφέρει ότι στο επιχείρημα των αρμόδιων «έχουμε οικονομική κρίση, δεν έχουμε λεφτά», καλό θα ήταν ο κόσμος να προσπαθήσει να πληροφορηθεί πού δίνει τα λεφτά ο εκάστοτε δήμος. «Μήπως αρνείται μεν να επισκευάσει την παιδική χαρά, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά για άλλα πράγματα λεφτά βρίσκονται ως διά μαγείας;» σημειώνει η μαμά.

Κι εμάς μας έρχεται στον νου μια πανάκριβη ρόδα, στα πρότυπα του Λονδίνου, που δεν γύρισε ποτέ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL