Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΕΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 800 ΕΚΑΤ. ΚΥΒΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ / Προμηθέας Gas Α.Ε. - Η Gazprom στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΕΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 800 ΕΚΑΤ. ΚΥΒΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ / Προμηθέας Gas Α.Ε. - Η Gazprom στην Ελλάδα

H Gazprom πρόσφατα, τον Οκτώβριο, πέτυχε ένα νέο απόλυτο ρεκόρ των ημερήσιων παροχών φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης στην ιστορία της εταιρείας με 578,9 εκατ. κυβικά μέτρα.

Για να εξασφαλίσει την παράδοση των παραπάνω ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου, η Gazprom αναγκάστηκε να αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες αερίου που διαμετακόμισε μέσω Ουκρανίας και ξεκίνησε την άντληση φυσικού αερίου από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου που διαθέτει στην Ευρώπη.

Ο χειμώνας, κατ’ ουσίαν, μόλις άρχισε, αλλά η ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς. Αυτό το στοιχείο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ανταγωνιστικό και έχει ιδιαίτερη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Gazprom είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2016 θα είναι γύρο στα 4,0 δισ. κυβικά μέτρα. Από το 2017 και μετά η ετήσια ποσότητα που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ από τη σύμβαση με την Gazprom Export θα είναι 2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και άλλα περίπου 1,2 δισ. κυβικά μέτρα που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ με τις συμβάσεις της με την τουρκική Botas και την αλγερινή Sonatrach.

Το «κενό» των περίπου 800 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που δημιουργείται στην ελληνική αγορά έρχεται να το καλύψει η Προμηθέας Gas Α.Ε., η οποία είναι μια μεικτή ελληνορωσική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα.

Ο βασικός σκοπός της Προμηθέας Gas Α.Ε. είναι η εισαγωγή και πώληση ρωσικού  φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, στην οποία ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία, ώστε να μην υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου και κανένα πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο.

Η Προμηθέας Gas Α.Ε., ως θυγατρική εταιρεία της Gazprom, έχει εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά. Επιπλέον έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα (δίκτυο και κλάδοι μεταφοράς υψηλής πίεσης, σταθμός συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία), αλλά και σε άλλα σημαντικά ενεργειακά έργα, όπως π.χ. η λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μελίτη (Φλώρινα).

Η Προμηθέας Gas Α.Ε. με τις δραστηριότητές της ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και διαδραματίζει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL