Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Όχι άλλο... κάδμιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι άλλο... κάδμιο!

Τα ΑΗΗΕ είναι τα ταχύτερα αυξανόμενα απόβλητα στην Ε.Ε. και από 8,3 έως 9,1 εκατ. τόνους το 2005 θα φτάσουν τα 12,3 εκατ. τόνους το 2020

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μεταξύ 2011 και 2020 ελευθερώνονται από εξοπλισμό ψύξης και κλιματισμού όρο ετησίως πάνω από 6.700 τόνοι αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα κλιματικές ζημίες και οικονομικές ζημίες 1 δισ. ευρώ ετησίως

Στην Ελλάδα το 2015 ανακυκλώθηκαν 48.000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων - αύξηση 8% σε σχέση με το 2014

Η νέα νοηματοδότηση του «χρειάζομαι» από το «θέλω», ταυτόχρονα με τη διαρκώς αυξανόμενη «ανάγκη» κατανάλωσης υλικών αγαθών, παρά την οικονομική κρίση, έχει αποτέλεσμα οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές να αντικαθίστανται από άλλες καινούργιες πολύ πιο συχνά συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Τι γίνεται όμως με τις παλιές συσκευές;

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που λόγω βλάβης ή παλαιότητας δεν είναι πια χρήσιμες δεν πρέπει να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, καθώς περιέχουν υλικά όπως χαλκό, κάδμιο, ψευδάργυρο, μόλυβδος, τα οποία, αν απελευθερωθούν μέσω της ταφής ή της καύσης τους στην ατμόσφαιρα, δημιουργούν σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) ή e-waste, δηλαδή όλων των προϊόντων που μπαίνουν στην πρίζα ή λειτουργούν με μπαταρία, είναι η διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων αυτών σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης, αφού έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας κατά τα οποία αφαιρούνται τα επικίνδυνα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι όσο σημαντική είναι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών άλλο τόσο είναι και η διαχείριση των επικίνδυνων υλικών που εμπεριέχονται στις περισσότερες συσκευές.

Πού μπορώ να ανακυκλώσω;

Ας ξεκινήσουμε από έναν διαχωρισμό βάσει μεγέθους. Η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ χωρίζεται στις μικροσυσκευές, αυτές οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν με τα χέρια και χωράνε στους αντίστοιχους κάδους, και στις ογκώδεις και βαριές συσκευές, όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια.

Μπορείτε να παραδώσετε τις μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.ά.) στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και σε σημεία του δήμου στον οποίο κατοικείτε.

Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία, ο καταναλωτής, όταν θα αντικαταστήσει τη συγκεκριμένη συσκευή, μπορεί να ζητήσει από το κατάστημα από το οποίο την προμηθεύτηκε να παραλάβει την παλιά.

Εναλλακτικά ο δήμος υποχρεούται να οργανώσει τη μεταφορά των μεγάλων συσκευών, ύστερα από συνεννόηση του δημότη με την αρμόδια υπηρεσία, για την αποκομιδή της συσκευής από το πεζοδρόμιο. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να καλέσει το αντίστοιχο τμήμα του δήμου.

Όλες οι συσκευές που έχουν παραδοθεί για ανακύκλωση μεταφέρονται σε μία από τις οκτώ αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας που είναι συμβεβλημένες με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), αρμόδιο φορέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, οι συσκευές οι οποίες τελικά δεν ανακυκλώνονται είτε εξακολουθούν να καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είτε εξάγονται σε τρίτες χώρες, συχνά παράνομα.

Το πρόβλημα διογκώνεται από το γεγονός ότι τα ΑΗΗΕ είναι τα ταχύτερα αυξανόμενα απόβλητα στην Ε.Ε., στην οποία, από 8,3 έως 9,1 εκατομμύρια τόνους το 2005, θα φτάσουν τα 12,3 εκατομμύρια τόνους το 2020. Σήμερα αποτελούν το 4% των αστικών αποβλήτων στην Ε.Ε.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περίοδο 2011-2020 ελευθερώνονται, μόνο από εξοπλισμό ψύξης και κλιματισμού, κατά μέσον όρο ετησίως περισσότεροι από 6.700 τόνοι αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία καταστρέφουν το όζον, με αποτέλεσμα κλιματικές ζημίες οι οποίες, ως οικονομικό μέγεθος, αποτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Interpol, μόλις το ένα τρίτο του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απορρίπτεται στην Ευρώπη ανακυκλώνεται σωστά.

Σουηδία και Νορβηγία προσεγγίζουν τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά την αποκομιδή και την ανακύκλωση των ΑΗΗΕ έχοντας φθάσει στο 85%.

Ρουμανία, Ισπανία και Κύπρος βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης, περιοριζόμενες στο 20%, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία, η ποσότητα ΑΗΗΕ που θα πρέπει να οδηγηθούν στην ανακύκλωση είναι 4 κιλά χωριστής συλλογής οικιακής προέλευσης ανά κάτοικο. Επιπλέον τα ποσοστά ανακύκλωσης και αξιοποίησης θα πρέπει να κυμαίνονται από 50% έως 80% του μέσου βάρους της συσκευής ανάλογα με την κατηγορία οικιακών συσκευών στην οποία αυτή εντάσσεται.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κύρια διαχειρίστρια εταιρεία, την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., το 2015 το οργανωμένο σύστημα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας διαχειρίστηκε 48.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η ποσότητα των συσκευών που παραδόθηκε για ανακύκλωση μέσα στο 2015 παρουσίασε αύξηση για δεύτερη συνεχή χρονιά ύστερα από τριετή πτωτική πορεία, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

Το οικολογικό αποτύπωμα

Για να αντιληφθούμε πληρέστερα τη σημασία του περιορισμού της κατανάλωσης, αλλά και της ανακύκλωσης, και μάλιστα των συσκευών με σημαντική παρουσία ιδιαίτερα τοξικών υλικών, όπως στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ας δούμε μια ακόμη παράμετρο σχετική τόσο με τον πλανήτη όσο και με τη χώρα μας.

Το Οικολογικό Αποτύπωμα (Ecological Footprint) ενός πληθυσμού ή μιας οικονομίας έχει να κάνει με την απαραίτητη έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, ώστε να διατηρηθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο σημερινό επίπεδο.

Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές ρύπων – άρα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – και η απόθεση των απορριμμάτων.

Πρακτικά ο όρος «οικολογικό αποτύπωμα» είναι ένας δείκτης ο οποίος συνδέεται με τον βαθμό - ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους της Γης. Εκφράζεται σε έκταση παραγωγικής γης, η οποία χρειάζεται γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τη 10η έκδοση της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2014» του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η οποία συντάσσεται κάθε δύο χρόνια, εάν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε.

Το «οικολογικό αποτύπωμα», δείχνει ότι και τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. ζουν υπεράνω των ορίων των φυσικών πόρων της Γης, βασιζόμενα υπερβολικά σε φυσικούς πόρους άλλων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων θα χρειαζόμασταν 2,6 πλανήτες για να υποστηριχθούν οι ανάγκες σε φυσικούς πόρους όλων των ανθρώπων της γης.

Τα πρωτεία, σύμφωνα με την έκθεση του 2014, κατέχει το Βέλγιο, σύμφωνα με το οικολογικό αποτύπωμα του οποίου θα χρειαζόμασταν 4,3 πλανήτες, ενώ την καλύτερη επίδοση κατέχει η Ρουμανία με «μόλις» 1,4 πλανήτη.

Ανακύκλωση λοιπόν και περιορισμός της κατανάλωσης είναι δύο δράσεις τις οποίες ο κάθε πολίτης μπορεί να αναλάβει με αμιγώς δική του πρωτοβουλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL