Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
H Gazprom υποστηρίζει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Gazprom υποστηρίζει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας

Η ρωσική Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο βασικός μέχρι σήμερα προμηθευτής της χώρας μας με το καύσιμο αυτό, έχει επανειλημμένα, και με διάφορους τρόπους, δείξει έμπρακτα την υποστήριξή της. Αξίζει να θυμίσουμε επιγραμματικά ότι:

* Η Gazprom πάντα περιλάμβανε τη χώρα μας στα σχέδια κατασκευής μεγάλων υποδομών για τη ΝΑ Ευρώπη (π.χ. παλαιότερα ο South Stream, όπου προβλεπόταν και κλάδος που θα διερχόταν από Ελλάδα, και τώρα η διασύνδεση με την Ιταλία με συνεργασία ΔΕΠΑ, Gazprom και Edison).

* Βοηθούσε στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην χώρα μας όταν προέκυπτε πρόβλημα από κάποια άλλη πηγή (όπως π.χ. τον χειμώνα του 2012, όταν διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία).

* Βοήθησε και εμπορικά σε επίπεδο προμήθειας φυσικού αερίου τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια που μαστίζεται από την οικονομική κρίση (μείωση τιμής φυσικού αερίου από το 2013, μείωση ρήτρας take-or-pay το 2014 και απαλοιφή της το 2015 κ.λπ.).

Στο τρέχον έτος η ζήτηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο εξαιτίας της διεθνούς μείωσης των τιμών όσο και εξαιτίας της δραστικής μείωσης από την παρούσα κυβέρνηση των παράλογων φορολογικών επιβαρύνσεων (υψηλότατος ΕΦΚ) που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω Μνημονίων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, με βάση τα μέχρι τώρα απολογιστικά στοιχεία, η ζήτηση το 2016 θα αυξηθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσει σε επίπεδα που αναμένεται να διατηρηθούν ή και να ξεπεραστούν τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη μεριά, από το 2017 και μετά η ετήσια ποσότητα της σύμβασης φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ με την Gazprom μειώνεται στα 2 δισ. κυβικά μέτρα (έναντι 3 δισ. φέτος), με απόφαση μεν της ίδια της ΔΕΠΑ, η οποία όμως ουσιαστικά είχε επιβληθεί από σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2012.

Το «κενό» λοιπόν που δημιουργείται στην ελληνική αγορά έρχεται να το καλύψει η Προμηθέας Gas, δηλαδή η θυγατρική της Gazprom στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πονοκέφαλος σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού. Και πώς το καλύπτει μάλιστα; Όχι με τη νοοτροπία της ευκαιριακής κερδοσκοπίας, αλλά με πολύ ανταγωνιστικές τιμές, τις οποίες επιτυγχάνει μέσω της υιοθέτησης μικρού περιθωρίου κέρδους από την Προμηθέας Gas. Αξιόπιστα και φθηνά. Αυτή είναι η φιλοσοφία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL