Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία ΔΕΗ-CMEC για το project Μελίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία ΔΕΗ-CMEC για το project Μελίτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλες τις παραμέτρους του “project Μελίτη” στη Φλώρινα και αποτελεί το επόμενο βήμα στη συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και του κινεζικού ομίλου China Machinery Engineering Corporation (CMEC), μετά την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ των δύο εταιρειών.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες επισκέψεις από την κινεζική πλευρά, καθώς φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να επισπευστούν οι διαδικασίες προς την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ αυτή η πρώτη συνεργασία ανοίγει τον δρόμο για συνέργειες και σε άλλα πεδία μεταξύ ΔΕΗ και CMEC.

Σημειώνεται ότι η κινεζική πλευρά έχει δεσμευτεί αφενός ότι θα αξιοποιήσει ελληνικό εργατικό και επιχειρηματικό δυναμικό για την κατασκευή της νέας μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη και αφετέρου ότι θα τηρήσει αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία καθώς και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, θεωρώντας ότι η παρουσία της ΔΕΗ αποτελεί εγγύηση για την αξιόπιστη και υπεύθυνη διαχείριση του έργου.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, θα υπάρξουν πλήρης και στενή συνεργασία και διάλογος με την τοπική κοινωνία και εκπροσώπους των φορέων της.

Η συνεργασία αυτή εγκαινιάζει μια νέα στρατηγική για τη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, αυτή των συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν μια νέα δυναμική και να διευρύνουν την παρουσία της, σε αντίθεση με τις πολιτικές που ήθελαν συρρίκνωση της εταιρείας.

Το project

Με την υπογραφή του ΜοU, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν ο CMEC, η ΔΕΗ και οι μέτοχοι των ιδιωτικών ορυχείων της περιοχής (για την τροφοδοσία).

Η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη, εν λειτουργία, μονάδα (Μελίτη Ι) ισχύος 330 μεγαβάτ, την υποδομή, την άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας, το ορυχείο Κλειδιού και τη συμμετοχή της (40%) στο ορυχείο Βεύης. Ο CMEC θα εισφέρει σε κεφάλαια για την κατασκευή της μονάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν ως προς τα κοιτάσματα λιγνίτη.

Το μερίδιο συμμετοχής κάθε πλευράς θα προσδιοριστεί αναλογικά, κατόπιν αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η ΔΕΗ αναμένεται να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα, ικανοποιώντας και την επιταγή της Ε.Ε. για μη αποκλειστικότητά της στους λιγνίτες.

Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας, ισχύος 450 μεγαβάτ, υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ, ενώ, αν υπολογιστούν και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων, η συνολική επένδυση ξεπερνά το 1 δισ.

Αναμένεται να δημιουργηθεί υπερσύγχρονη μονάδα υψηλού βαθμού απόδοσης (πάνω από 41,5%) με ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα αξιοποιεί την υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. Η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017, ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί περί τα 4 έως 5 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL