Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / "Βαρύτερο" το πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / "Βαρύτερο" το πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές

Η επιβάρυνση από τους αυξημένους φόρους αναμένεται να πιέσει φέτος προς τα πάνω τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, που κάνει “πρεμιέρα” σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά επίσημα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο, η τιμή εκτιμάται ότι διαμορφωθεί κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο, με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου, όπως επισήμανε στην “Αυγή” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μ. Κιούσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι ουσιαστικά η μεγάλη επιβάρυνση προέρχεται από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), κάτι που αποτυπώνεται και στην τιμή, επαναφέροντας το αίτημα για μείωσή του. Σημείωσε δε ότι ο κλάδος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και για τη φετινή χειμερινή περίοδο, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε στα 0,28 ευρώ το λίτρο (ή 280 ευρώ τα 1.000 λίτρα), έναντι 0,23 ευρώ ανά λίτρο (ή 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα) που ίσχυε την περασμένη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα, και ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 24% από 23%.

Πέρσι, η τιμή εισόδου του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο γύρω στα 83 λεπτά ανά λίτρο, από 1,04-1,05 ευρώ τον Οκτώβριο του 2014.

Προσοχή στις παραλαβές

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται, σταδιακά, για τις παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, χρειάζεται προσοχή στα εξής:

- Ο μετρητής του βυτιοφόρου ή ο εξωτερικός σωλήνας ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής δεν είναι πάντα ασφαλής τρόπος για να επιβεβαιώνουμε την ποσότητα που μας παρέδωσαν. Καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

- Οφείλουμε να παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο με ιδιαίτερη προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες κάποιου ατυχήματος, όπως η διαρροή.

- Η απόδειξη ή το τιμολόγιο πρέπει να έχουν όλα τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.τ.λ.). Σε αντίθετη περίπτωση, δεν οφείλουμε να εξοφλήσουμε ή, αν δεν υπάρχει επιλογή, υπογράφουμε σημειώνοντας δίπλα τη φράση “με κάθε επιφύλαξη”.

- Επιλέγουμε τον προμηθευτή μας έπειτα από έρευνα, αξιοποιώντας και το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr) και τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές.

- Για να παραλάβουμε τη σωστή ποσότητα, οφείλουμε να ξέρουμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να το βρούμε, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

- Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση, και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

- Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός, δηλαδή 5-6 λεπτά μετά την τοποθέτηση του πετρελαίου.

- Το πετρέλαιο που παραλάβαμε μπορούμε να το υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν, για παράδειγμα, η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν από την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78 – 18 = 60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25 = 1.500 λίτρα πετρέλαιο. Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής.

- Απαραίτητη κρίνεται και η συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αφού έτσι εξασφαλίζουμε λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και κατά συνέπεια εξοικονόμηση χρημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL